20. mart 2024 18:45

Vlada Republike Srbije: Usvojen program za borbu protiv trgovine ljudima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada Republike Srbije: Usvojen program za borbu protiv trgovine ljudima

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Program za borbu protiv trgovine ljudima, za period 2024-2029. godine, sa Akcionim planom za sprovođenje ovog programa.

Program ima za cilj da unapredi poštovanje i zaštitu ljudskih prava i obezbedi kontinuirani sveobuhvatan odgovor društva na problem trgovine ljudima kroz unapređen sistem prevencije, pravovremene identifikacije, pomoći i zaštite žrtava, kao i suzbijanja trgovine ljudima, navodi se u saopštenju.

Ovim dokumentom predviđena je promena koja će se realizovati kroz četiri tematske oblasti: istrage i krivično gonjenje, zaštita žrtava trgovine ljudima, prevencija trgovine ljudima i saradnja i koordinacija.

Vlada Srbije je, na istoj sednici, takođe usvojila Zaključak o prihvatanju Plana reagovanja na povećan broj migranata na teritoriji Republike Srbije za 2024. godinu čime se nastavlja sa delotvornim sistemom zaštite migrana i tražioca azila.

Upravljanje migracijama predstavlja kompleksan proces i zahteva plansko postupanje, kao i koordiniran pristup i saradnju svih relevantnih organa, a usvajanjem Plana biće omogućen nastavak adekvatne pomoći migrantima i tražiocima azila u vidu smeštaja, ishrane, higijene, zdravstvene i socijalne zaštite i pristupa obrazovanju. Istovremeno, biće pružena zaštita i lokalnim zajednicama koje su pogođene velikom brojem migranata, kao i zaštita državne granice, ističe se u saopštenju.

Na sednici je, takođe, usvojen Zaključak kojim se odlučuje da se izgradnja višeporodičnih stambenih objekata u okviru stambenog kompleksa II faze projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Beogradu vrši na lokaciji uz ulicu Mileve Marić Ajnštajn, blok 72 na Novom Beogradu.

Vlada je donela i rešenja o dodeli novčanih nagrada za sportske rezultate sportisti Aleksandru Komarovu, za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u olimpijskoj sportskoj disciplini – rvanje, grčko–rimski stil do 87 kg, održanom u Bukureštu, Republika Rumunija, u iznosu od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao i njegovom treneru Nenadu Živojinoviću u istom iznosu, dodaje se u saopštenju.