24. mart 2024 21:33

Dodik: Ponosan sam na Srbiju kako se izdigla i izgradila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Ponosan sam na Srbiju kako se izdigla i izgradila

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

PROKUPLJE - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je ponosan na Srbiju i srpski narod jer su se posle NATO bombardovanja izdigli i da se Srbija izgradila i da Srbija žrtvama tog bombardovanja poručuje da smo nastavili da živimo.

"Srbija se izgradila u poslednjih 12 godina pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića, u toj meri da je danas stabilna i sigurna zemlja za sve njene ljude, bez obzira na naciju i narod. Da je danas Srbija uvažena u regionu, da je danas Srbija uvažena i na globalnom nivou. Mala u odnosu na druge, ali dovoljno snažna sa svojim karakterom da ide dalje. I da ne nosi mržnju u sebi, ali da nikada ne zaboravi i da nikada, bar što se mene tiče, ne oprosti", poručio je Dodik na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. u Prokuplju.

Govoreći na ceremoniji, Dodik je rekao da su mnogi od nas izgubili nekog, zato što je neki tuđin hteo da ovde upravlja i da modelira naše živote.

"I opet kad sada pogledam, šta su učinili sa svim tim. Da li je nestala Srbija? Nije. Da li je uništena Srbija? Da, porušili su je, ali smo izgradili. Da li su nestali Srbi? Ne, nisu nestali Srbi. Šta ste hteli ovim da uradite? Da promenite naš karakter? Da kažete kako ste baš hteli da promenite režim koji vama nešto nije odgovarao i bacali ste bombe po prvi put u istoriji, a rušili ste stotine režima bez intervencija vojnih, naravno pokušavajući da upravljate drugim zemljama", rekao je Dodik.

Istakao je da su se utrkivali oni koji su u Drugom svetskom ratu bili na drugoj strani, da nas bombarduju poput Nemačke i nekih drugih zemalja.

"Da bacaju bombe, ali očigledno im to nije bilo dovoljno nekoliko decenija pre. Ubijali su nam decu. Zato sam ponosan na ono što je Srbija uspela, a s njom i Republika Srpska. Ostali smo dostojanstveni, slobodarski narod. Naša sloboda je najvažnija stvar našeg života i našeg identiteta. Zajedno sa našom verom, zajedno sa našom krsnom slavom, našim pismom, jezikom. Svim onim što čini naš narod posebnim. Mi ne želimo nikome drugome i drugačijem nikakvo zlo. Želimo da živimo u miru. Želimo da taj mir traje za svakog podjednako", poručio je Dodik.

On je međunarodnoj zajednici poručio da je lagala kada je govorila o Rezoluciji 1244, Briselskom sporazumu, Dejtonskom sporazumu i zapitao da li ikada govore istinu.

"Srbi su naterani svih ovih 30 godina da gube vreme u stalnim isčekivanjima, da ne možemo da još veći zamah uzmemo u našem razvoju. Mi smo stalno zarobljeni u nekim pregovorima, u nekim dogovorima koji nameću oni koji samo žele da kažu, nema ni pregovora, nema ni dogovora. Imate ultimatum. Kada ćete jednog dana to prihvatiti? A mi ćemo to proglasiti dogovorom i završetkom tih dogovora", naveo je Dodik.

Kako je rekao, kada misle na Kosovo i Metohiju i kada misle na Republiku Srpsku, onda različito o njima govore.

"Reći će da Kosovo može ili treba da bude kao navodno neka država. A Republika Srpska kaže ćutite i nemojte ništa da govorite. Vi morate da budete kažnjeni. E sad možda bi nešto u tome svemu i uspeli da nije Srba i da nije jake, snažne volje našeg naroda, naše države Srbije, naše države Republike Srpske, da nije naše želje da zajedno prebrodimo sve ovo, ne nanoseći nikome zlo", poručio je Dodik.

On smatra da se Srbija mora danas okupiti oko jedine ideje, a to je politika koju vodi predsednik Vučić.

"Nisam svih ovih godina sreo nikoga iz opozicije ili neke druge strukture da se našao na ovakvim mestima. A reći ću vam još nešto. I pre Vučića sam bio funkcioner u Republici Srpskoj i bio sam u prilici da vidim tadašnje na ovakvim mestima. I moram da vam kažem da ih ni tada nisam video, jer se tada ovo nije obeležavalo", naglasio je Dodik.