26. mart 2024 15:21

Mihailo Jovanović: Svaka relativizacija nacizma predstavlja ozbiljnu pretnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Svaka relativizacija nacizma predstavlja ozbiljnu pretnju

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović poručio je danas da u svetu u kome živimo, svaka relativizacija nacizma, kao najvećeg zla u istoriji čovečanstva, predstavlja ozbiljnu pretnju i naveo da je nedopustivo što su u karikaturi dnevnog lista "Danas" predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić i poslanik Milenko Jovanov stavljeni u kontekst sa Adolfom Hitlerom.

"To ne samo da je opasno, bez obzira na motive onoga ko se bavi relativizacijom, već direktno omalovažava milionske žrtve koje su svojim životima platile cenu naše slobode. Upravo zato, smatram da to nije sloboda autora, već direktno ruganje antifašističkoj tradiciji ovog naroda na koju svi treba da budemo ponosni", naveo je Jovanović u saopštenju.

Zato je, po njegovom mišljenju, nedopustivo bilo koga stavljati u kontekst sa, kako je naveo, najvećim ratnim zločincem Hitlerom.

"Reagujem upravo zato što list "Danas" i njegov karikaturista ne vide ništa sporno u tome da porede Adolfa Hitlera sa predsednicom Narodne skupštine, Anom Brnabić, kao i poslanikom Milenkom Jovanovim. Ono što me posebno zabrinjava je ćutanje novinarskih i medijskih udruženja, kao i nevladinih organizacija koje se deklarišu kao zaštitnici ljudskih prava i građanskih sloboda", istakao je Jovanović.

Naveo je kako su koncept slobode izražavanja i slobode štampe osnovni stubovi evropske demokratske tradicije.

"Mediji, međutim, moraju da se pridržavaju osnovnih novinarskih principa i postulata, kao što su uzdržavanje od podsticanja na mržnju i povredu ljudskog dostojanstva. Jednostavno, nemam reči kojima bih osudio ovakav postupak", zaključio je Jovanović.