31. mart 2024 12:32

Dodik: Važno da je Srbija sposobna da odbrani svoje nebo i teritoriju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Važno da je Srbija sposobna da odbrani svoje nebo i teritoriju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas, prilikom obilaska jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da smatra da je Srbija sposobna da brani svoje nebo i svoju teritoriju i da je to veoma važno.

Dodik je rekao da je Srbija poslednjih godina pokazala da je sposobna da "napadne" sve sektore, ne samo u ekonomiji i infrastrukturi, već i u vojsci.

"Srbija je nesumnjivo danas sposobna da brani svoje nebo i svoju teritoriju. Nesumnjivo je to važno zato što je jačanje odbrane jedan od bitnih segmenta moći svake zemlje na regionalnom i međunarodnom planu. Ono što ovde vidimo nije upereno da bude ekspanzivno. Ovo je odbrambena strategija koja omogućava da Srbija u svim sektorima može da odbrani svoje nebo, svoju teritoriju, svoje ljude, svoje stanovništvo", rekao je Dodik.

Kako je istakao, svi iz Republike Srpske prate Srbiju i zadovoljni su njenim napretkom.

"Divno je svedočiti o sveopštem napretku Srbije i na ekonomskom i na infrastrukturnom planu, ali nije zapostavljeno ni ono što je važno za svaku državu, za njenu moć, za njenu sigurnost, za percepciju naših ljudi, bezbednosti i sigurnosti.

Drago mi je što sam danas ovde i zahvaljujem se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što mi je pružio priliku da zajedno sa njegovim timom obiđem danas i ovu vežbu. Mi iz Republike Srpske pratimo Srbiju, veoma je podržavamo i veoma smo zadovoljni napretkom koji Srbija pokazuje. Mi smo zagledani u Srbiju i sve ono što Srbija uspeva, to je nekako i naše", istakao je Dodik.

Predsednik RS rekao je da je Banjaluka "zgurana u veštačku tvorevinu koja se zove Oružane snage BiH" i da nema poverenja u pojedine strukture koje se u BiH razvijaju.

"U percepciji svakog čoveka u Republici Srpskoj je snaga vojne moći, a pre svega Srbije, čija je snaga sigurnost i za nas same", rekao je Dodik.

On je naveo i da se svaki njihov čovek raduje uspehu Srbije i na ovom planu.

"To znači da Srbija može da odbrani svoju slobodu, svoju teritoriju i zahvaljujući predsedniku Vučiću i njegovom timu koji uporno i svakodnevno rade na tim pitanjima mi smo svedoci tog sveopšteg napretka", zaključio je Dodik.