1. april 2024 12:31

Ivica Dačić: Postoji spremnost za zajednički nastup SNS, SPS i Zavetnika u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivica Dačić: Postoji spremnost za zajednički nastup SNS, SPS i Zavetnika u Beogradu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić rekao je danas da će u narednih dan ili dva biti raspisani izbori u Beogradu i da smatra da postoji spremnost da liste koje su na prethodnim gradskim izborima bile okupljene oko SNS i SPS, kao i Zavetnici na njima zajedno učestvuju.

"Znači to je lista koju je predvodio Aleksandar Vučić, lista koju sam ja predvodio i lista koju je predvodila Milica Đurđević, odnosno Zavetnici. Tako da ako sve bude teklo po tim nekim dogovorima, to će biti naš zajednički nastup na beogradskim izborima", rekao je Dačić za TV Pink.

Dačić je najavio i da će da vodi kampanju SPS-a, Jedinstvene Srbije i Zelenih Srbije, u okviru ove zajedničke liste.

"Uložićemo maksimum napora da predstavimo ljudima šta dobijaju, a šta mogu da izgube. A mislim da je to za građane najvažnije", rekao je Dačić.

On je ocenio i da će opozicija da izguboi, bez obzira kada budu održani izbori. "A znate zbog čega? Zato što prazna vreća ne može da stoji uspravno. To znači da morate da imate politiku, a mi smo to veoma ozbiljno shvatili", rekao je Dačić.

Dačić je izrazio uverenje i da će SPS svakako učestvovati u novoj valadi navodeći da je to pitanje "neupitno".

On je dodao i da se još nije razgovaralo o političko-partijskim stvarima, odnosno o tome koja ministarstva bi pripala SPS-u. 

Zapadne zemlje žele da uguraju Prištinu u međunarodne organizacije

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija pod velikim pritiscima zapadnih zemalja, koje kako kaže, pošto-poto žele da "uguraju" Kosovo u međunarodne organizacije.

Dačić je, kazao da kada imate takve pritiske na zemlju, vi se onda nalazite "u jednom stanju neposredne opasnosti i ne možete naći reči protiv onih što sprovode antisrpsku politiku, a da im ne kažete da su zločinci, ništavila ili lažovi".

"Situacija, u kojoj se naša država nalazi je veoma ozbiljna. Nije to sada stvar dnevno-politička, pa sada se mi tu prepucavamo i tako dalje. Ovde se nastavlja politika guranja Kosova da uđe u međunarodne organizacije i da koristi razne mehanizme koje međunarodne organizacije imaju, ali i da eventualno podnesu tužbu protiv nas", rekao je on za TV Pink.

Govoreći o najavama iz Prištine da će tužiti Srbiju za navodne ratne zločine, on je rekao da premijer privremenih prištinskih intitucija Aljbin Kurti nije kompetentan o tome da govori, jer je u to vreme bio u zatvoru.

"OVK je bila teroristička organizacija sve dok je nisu skinuli sa te liste, da bi je podržali u njihovim zahtevima za nezavisnost Kosova. Izgleda da svi imaju pravo da brane svoj teritorijalni integritet, jedino mi ne možemo da branimo deo naše zemlje gde je nastala naša zemlja", istakao je Dačić.

On je naglasio da ljudi moraju da shvate da Srbija mora da čuva nacionalne interese i brine o našem narodu i građanima.

Naveo je i da su pojedine zemlje veoma nepravedne prema Srbiji i zaboravljaju da je ona uvek bila lojalan partner.

Dačić je o najavljenoj Rezoluciji o "genocidu" u Srebrenici UN, 27. aprila, kazao da je to sramna odluka uzimajući u obzir sve istorijske činjenice.

"Čemu sad to, pa Srebrenica je bila pre Nato agresije 1999.", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Zapad zaboravlja da je nad Srbijom izvršena agresija 1999. za koju niko nije odgovarao, a koja je proglašena za "humanitarnu intervenciju" iako su stradali civili.

"Zapadne zemlje kažu nema potrebe da se vraćamo u prošlost, a pitanje Srebrenice, koja je bila pre Nato agresije nije vraćanje u prošlost? Sada nama neko drži predavanja o tome da mi nemamo viziju i ne gledamo u budućnost i da treba da se pridružimo toj Rezoluciji itd", rekao je on.

Dodao je i da ipak pojedine zemlje međunarodne zajednice tvrde da Rezolucija ima većinu u Savetu Evrope, odakle je Rusija istupila, iako ta međunarodna organizacija nema težinu kao SB.

Govoreći o sednici SB UN o Nato bombardovanju koja je zakazana na zahtev Rusije, Dačić je rekao da su mu pojedini predstavnici međunarodne zajednice rekli da ne dolazi u Njujork i ne troši novac jer neće biti te sednice.

Dačić, koji je predsednik Socijalističke partije Srbije, rekao je da će opozicija kad god bili izbori svakako izgubiti.

"A znate zbog čega? Zato što prazna vreća ne može da stoji uspravno. To znači da morate da imate politiku", istakao je Dačić.

Dodao je da lično nije dovoljno bio angažovan na predhodnim izborima u Beogradu, a da će sada da vodi kampanju SPS-a, Jedinstvene Srbije i Zelenih Srbije, u okviru ove zajedničke liste.

"Uložićemo maksimum napora da predstavimo ljudima šta dobijaju, a šta mogu da izgube. A mislim da je to za građane najvažnije", rekao je Dačić.

On je dodao da će ovih dana, sutra ili prekosutra biti raspisani izbori u Beogradu i da kako misli postoji spremnost svih da tri liste koje su učestvovale na prethodnim gradskim izborima i sada zajedno učestvuju.

"Znači to je lista koju je predvodio Aleksandar Vučić, lista koju sam ja predvodio i lista koju je predvodila Milica Đurđević, odnosno zavetnici. Tako da ako sve bude teklo po tim nekim dogovorima, to će biti naš zajednički nastup na beogradskim izborima", rekao je Dačić.

On je kazao i da će SPS svakako učestvovati u novoj vladi, navodeći da je to pitanje "neupitno", ali je istakao da se još nije razgovaralo o političko-partijskim stvarima, odnosno o tome koja ministarstva bi pripala SPS-u.

"Ako je stranka koja je pobedila na izborima osvojila toliki procenat glasova normalno je onda da će predsednik te stranke da bude premijer. To je sasvim logično i svuda u svetu se to dešava. Taj ko je na čelu neke stranke koja je pobedila na izborima, on je premijer", kazao je Dačić.