3. april 2024 12:51

Đurđević Stamenkovski: Bojkot izbora je agresija prema većini koja želi da glasa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurđević Stamenkovski: Bojkot izbora je agresija prema većini koja želi da glasa

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da je skandalizovana izjavama poslanika iz redova opozicije o bojkotovanju beogradskih izbora i poručila da ne postoji veće građansko pravo od toga da biraš i budeš biran.

Ona je na Pinku tako prokomentarisala izjavu predsednika Demokratske stranke (DS) Zorana Lutovca o bojkotovanju beogradskih izbora i poručila da je bojkot izbora agresija prema većini građana koji žele da izađu na izbore.

"Dok je (Lutovac) bio ambasador u Crnoj Gori, Srbi mu nisu čuli boju glasa, niti je ikada branio njihova prava. On kaže da je građansko pravo da se spreče izbori, a ne postoji veće građansko pravo od toga da biraš i da budeš biran", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Pozvala je sve istomišljenike na jedinstvo i konsolidaciju patriotskih snaga, kao i na poštovanje i sprovođenje Ustava Republike Srbije.

Ona je naglasila je da je to naročito važno u aktuelnim kriznim vremenima.

"Da se bavimo budućnošću naše zemlje i da nas ne drže u kavezu i opstuiraju naše planove", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Govoreći o tome da je odbijen i drugi zahtev Rusije za održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine, Đurđević Stamenkovski je rekla da se ta agresija nikada nije ni završila.

"Činjenica da se ne dozvoljava da se govori o bombardovanju SR Jugoslavije nam govori da ne žele da se zna da je NATO taj koji je vratio ratne sukobe na evropsko tlo, dok pokušavaju da optuže Rusku Federaciju da je inicirala ratove na evropskom kontinentu, negirajući sopstvenu odgovornost za dodađaje 1999. godine", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Optužbe za genocid koje na račun Srbije stižu i spolja i iznutra opisala je kao novu fazu agresivne politike, a jedan od ciljeva je da se srpski narod podeli na onaj sa jedne i onaj sa druge strane Drine.

"Njima je Republika Srpska trn u peti, zbog čega smo imali i hajku posle izbora, uperena protiv srpskog naroda sa te strane Drine. Oni su želeli da stvore animozitet između Srba", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Dodala je da je zbog svega toga Republika Srpska na udaru i da joj Srbija nikada nije bila potrebnija.

Istakla je da oni koji Srbe optužuju za šovinizam, žele da oforme novu naciju na tlu autonomne pokrajine Vojvodine.

"Vojvodina ne može nikako da se posmatra van Srbije jer je izvorno nastala kao rezultat borbe našeg naroda da ostvari autonomiju u vreme Habzburške monarhije", navela je on.

Istakla je da je država dosta tolerantna, jer želi da pokaže da je naše društvo otvoreno i da je sloboda govora neprikosnovena, ali da to mnogi zloupotrebljavaju.

Dodala je da je zbog toga podnela krivične prijave protiv profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića i novinarke Ane Lalić.

"Nećemo im dozvoliti da predstave sebe kao žrtve, niti ćemo dozvoliti da se ekstremistička retorika protiv Srbije odomaći. Jako je važno da nam ne otupe receptori i da insisitiramo na sankcionisanju i odgovornosti", rekla je ona.

Dodala je da je naš narod u Hramu Svetog Dimitrija u Lazarevcu pohranio kosti austrougarskih vojnika, što je jedinstven primer u svetu.

"Niko ne treba da nam deli lekcije o pravdi i solidarnosti. Mi smo bili ti koji su se uvek nadali suživotu, bratstvu, zajedništvu i znamo da svaka majka isto plače", dodala je ona.

Istakla je da je velika nepravda to što nema satisfakcije za srpske žrtve, ali i to što su opozicionari prilikom polaganja venca Milici Rakić rekli da je vlast odgovorna za bombardovanje 1999. godine i da je država žrtvovala svoje ljude.

"To nije intervencija, već agresija. Ako vas neko zasipa kasetnim bombama koje su zabranjene međunarodnim konvencijama, nisam siguran da je to bombardovanje bilo radi našeg dobra", zaključila je Đurđević Stamenkovski.