3. april 2024 13:10

Miroslav Aleksić: Na Kolegijumu nema dogovora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Aleksić: Na Kolegijumu nema dogovora

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Šef poslaničkog kluba Narodni pokret Srbije Miroslav Aleksić izjavio je danas da na skupštinskom Kolegijumu nije postignut dogovor sa predstavnicima vlasti o beogradskim izborima, ukoliko ih, kako je rekao, uopšte bude.

"Vlast je izabrala da izađe na izbore bez opozicije", ocenio je Aleksić na konferenciji za novinare u holu Skupštini Srbije.

On nije rekao da li će opozicija bojkotovati izbore, već da će odluku o budućim aktivnostima doneti narednih dana.

Aleksić je ocenio i da vlast nije pokazala iskrene namere povodom izbora.

"Želeli smo da se izborimo za elementarne uslove i očigledno je da nemaju nameru bilo šta da promene. Ne pristaju da se izbori održe u istom danu, za to nema objašnjenja i ne pristajanje na to potvrđuje da nameravaju da nastave sa preseljenjem i fantomskim biračima", tvrdi Aleksić.

Dodao je da ih je predsednica parlamenta obavestila da će danas raspisati izbore i da je opozicija dobila potvrdu da je za vlast neprihvatljivo da se spoje beogradski i drugi lokalni izbori. On smatra da je 18. april rok do kada bi mogao da se izmeni Zakon o lokalnim izborima tako da se pomeri rok za raspisivan izbora sa 120 na 150 dana i da se svi održe 2. juna.

"O tome su odlučili da nema daljih razgovora", rekao je Aleksić i dodao da samim tim ne mogu da nastave razgovore o drugim preporukama.

Na pitanje da li će čekati 18. april ili je već danas doneta odluka o bojkotu, Aleksić je rekao:

"Ili imamo izbore ili nemamo izbore, na krađu ne pristajemo".

Što se tiče prepouka ODIHR, on tvrdi da vlast nije skoro ništa uradila povodom preporuka kao što su pritisak na birače, ravnopravan tretman u medijima i drugo.

Poslanik koalicije NADA Vojislav Mihailović izjavio je da vlast nema želje ni političke volje da izađe u susret oko tri zahteva opozicije koji su, kako je rekao, minimum minimuma da bi izbori bili koliko-toliko fer i pošteni.

"U slučaju da oni istrajavaju na ovom svom stavu, ti izbori neće biti izbori i sigurno da mi ne možemo izaći na takve izbore, a ni takvi izbori neće biti važeći", poručio je Mihailović.