3. april 2024 14:58

Milenko Jovanov: Opozicija došla da formalizuje odluku o bojkotu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milenko Jovanov: Opozicija došla da formalizuje odluku o bojkotu

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov izjavio je danas da je opozicija od početka razgovora u parlamentu pokazala da ne želi ozbiljan dijalog o izbornim uslovima i očigledno je, kako kaže, na njih došla samo da bi formalizovala svoju ranije donetu odluku o bojkotu.

"Oni su došli sa već gotovim predlozima koji su u celini morali biti prihvaćeni ili dogovora nema. Očigledna je njihova namera da vlastima ispostave ultimatum i tu nema druge reči - sve ili ništa. Razgovori su završeni na njihov zahtev i to govori da oni nikada iskrene razgovore nisu ni želeli", rekao je Jovanov za Tanjug.

On je ukazao da odluka opozicije da više ne učestvuje u donošenju akata u kojima se primenjuju preporuke ODIHR-a upravo govori o tome koliko je njima do tih preporuka stalo i koliko ih oni ozbiljno prihvataju.

"Sa druge strane pokušava se na jedan loš način, koji predstavlja apsolutno neznanje, postaviti aposlutna jednakost kada neko sam podnese ostavku ili mu skupština skrati mandat", rekao je Jovanov i objasnio da su rokovi takvi da i kada bi predsednici opština podneli ostavke izbori ne bi mogli da se održe 2. juna.

Kako kaže, to je možda moglo, ali u martu mesecu, međutim, podsetio je da su u martu mesecu predstavnici opozicije tražili izbore odmah.

"Nisu pričali ni o 2. junu, ni o izborima koji treba da se održe u istom danu, a da su krajem marta pričali da hoće sve izbore na jesen. Dakle, niko sa tim predsednicima opština niti je razgovarao niti je mogao da razgovara jer opozicija tada nije imala nikakav zahtev, nisu imali nikakve predloge i jednostavno smo došli u situaciju da oni svoj predlog iznose kasno", rekao je Jovanov.

Kako dodaje, čak i ako bi ti predsednici opština podneli ostavke sutra mora da prođe rok od 30 dana da se proveri da li skupština može da izabere novog predsednika opštine, pa ako ne može onda vlada uvodi Privremeni organ, pa se onda raspisuju izbori u roku od 45 do 60 dana.

"Ako ih raspisuje odmah prvog dana rada Privremeog organa, opet to je 75 dana od današnjeg dana. Ne može više da bude 2. jun tako da je to podvaljivanje ljudi iz opozicije da vlast kao nešto može, ali neće", rekao je Jovanov.

Jovanov je posebno naglasio da se ne može stavljati znak jednakosti između toga da neko odlukom skupštine nekome skrati mandat i toga da neko svojom voljom podnese ostavku, pa čak i kao posledicu razgovora unutar stranke.

"Tu nema znaka jednakosti. Kad čovek uradi nešto svojom voljom to je onda jedan slučaj, a kada mu je mandat skraćen voljom drugih bilo kakvim političkim dogovorom, to je onda drugi slučaj, tako da tu ne može biti govora o tome da se radi o istovetnoj stvari nego se radi o činjenici da opozicija traži izlaz za sebe - kako i zašto da objave da ne žele da izađu na izbore", podvukao je Jovanov.

On podseća da je opozicija govorila o bojkotu mnogo pre ovih razgovora u parlamentu, ocenjujući da je očigledno da je takva odluka davno doneta, a sada je trebalo samo da se na neki način formalizuje.

"Ovde je važno i za građane naše zemlje da vide ko je spreman da razgovara, a ko je onaj koji je samo želeo alibi i pokriće za sopstvene odluke. Nismo mi nego predstavnici 'Srbija protiv nasilja' pričali kako može biti razbijenih glava, ali da neće biti odogvorni za to. Očigledno je da neki scenario spremaju, a ovo je bio samo igrokaz da bi taj scenario koji su zamislili bio opravdan", istakao je Jovanov.