4. april 2024 13:05

Pantić Pilja: Prijem tzv. Kosova u SE predstavljao bi kršenje međunarodnog prava; Srbija neće ostati bez odgovora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pantić Pilja: Prijem tzv. Kosova u SE predstavljao bi kršenje međunarodnog prava; Srbija neće ostati bez odgovora

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) danas su u razgovoru sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji Ursom Šmidom istakli da bi eventualni prijem tzv. Kosova u SE predstavljao duboko kršenje međunarodnog prava, kao i statuta i principa na kojima se zasniva rad te organizacije.

Šef skupštinske delegacije u PS SE Biljana Pantić Pilja navela je da će na zasedanju ove međunarodne parlamentarne organizacije, u aprilu na dnevnom redu biti prijem tzv. države Kosovo, te da će Srbija, ako do toga dođe, razmotriti dalje učešće u radu PS SE, saopšteno je iz parlamenta.

Ona je ukazala i da se na Kosovu i Metohiji najoštrije krše ljudska prava Srba od strane režima Aljbina Kurtija.

"Srpska valuta i srpska roba su zabranjene na KiM, a uz konstante pritiske i napade već je 11 odsto Srba napustilo ovaj deo srpske teritorije, od kada je Kurti na vlasti", navela je Pantić Pilja.

Srbija će razmotriti sve opcije, neće ostati bez odgovora u SE o Kosovu

Biljana Pantić Pilja izjavila je danas u razgovoru sa šefom političkog odseka Ambasade Rusije Mihailom Generalovim da se mimo procedura, pravila i poštovanja međunarodnog prava, priprema odluka za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i da će Srbija razmotriti sve opcije i da neće ostati bez odgovora i bez reakcije na ovakve stavove drugih zemalja članica SE. 

Pilja je, kako je saopšteno iz skupštine, navela da po ovom pitanju u delegaciji Srbije nema razmimoilaženja, te da su stavovi članova jedinstveni. 

Ona je tokom razgovora detaljno upoznala sagovornika sa poslednjim odlukama koje su donete na nedavno održanom Političkom komitetu PS SE, istakavši da situacija ni malo nije naklonjena našoj zemlji, posebno imajući u vidu da je pozicija Srbije oslabljena odsustvom ruske delegacije u tom telu.

Mihail Generalov iskazao je potpuno razumevanje za situaciju u kojoj se Srbija nalazi, izrazivši žaljenje što Ruska Federacija nema pravnih mogućnosti da se tome suprotstavi. On je ocenio da je i u EU, ali i u SE, došlo do negativnih promena, koje će se na žalost nastaviti po njegovom mišljenju. 

Generalov je, uz puno uvažavanje trenutne situacije i pritisaka kojima je Srbija izložena, zatražio podršku srpske delegacije u PS SE po pitanju ruske zamrznute imovine u inostranstvu.