6. april 2024 13:54

Gradska izborna komisija usvojila obrasce, može da počne podnošenje lista za beogradske izbore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gradska izborna komisija usvojila obrasce, može da počne podnošenje lista za beogradske izbore

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Gradska izborna komisija usvojila je na današnjoj sednici četiri osnovna obrasca za podnošenje izbornih lista za beogradske izbore.

Na sednici je doneta Odluka o nazivu i izgledu obrazaca za podnošenje izbornih lista kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda, kao i Odluka o nazivu i izgledu obrazaca za podnošenje prijava za posmatranje rada Gradske izborne komisije u postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisanih za 2. jun 2024. godine.

Na sednici je usvojena i dopuna dnevnog reda na osnovu koje će se od Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zatražiti obaveštenje o proveri upisa birača u jedinstveni birački spisak.

"Od ovog trenutka svi ovlašćeni podnosioci izbornih lista mogu da krenu u prikupljenje potpisa, pravljenje izbornih lista i podnošenje GIK-u. Njima je rok od ovog trenutka pa 20 dana do održavanja izbora da predaju izborne liste", rekao je predsednik GIK-a Zoran Lukić za Tanjug.

On je objasnio da su danas usvojene odluke koje su u skladu sa zakonom i obavezama, odnosno usvojeni su obrasci za podnošenje izbornih lista.

Lukić je podsetio na preporuke nadležnog ministarstva o broju birača na jednom mestu, dodajući da se očekuje usvajanje takve odluke na GIK-u za sedam dana.

"Preporuka i ODIHR-a i preporuka našeg ministarstva, pa i naša preporuka je da na biračkim mestima, a mi ćemo usvojiti tu odluku za nekih sedam dana, bude maksimalno 1800 birača upisanih na tom konkretnom biračkom mestu. Dali smo mogućnost opštinama da uz jako obrazloženje na nekom biračkom mestu bude i preko 1800. Na primer, ukoliko bi to ugrozilo pristupačnost biračkog mesta, ukoliko bi moralo da se podeli biračko mesto tako da jedno bude na spratu, naša je preporuka ipak da se pre svega vodi računa o pristupačnosti osobama sa invaliditetom", rekao je Lukić.

Kad je reč o obuci članova biračkih odbora, Lukić podseća da je RIK još pre 15 dana započela taj posao, u skladu sa preporukama ODIHR-a.

"Koliko vidim to se radi na zadovoljavajući način. Mi smo kao Gradska izborna komisija pozvali sve zainteresovane predlagače izbornih lista da dostave svoje predloge za obuke, kako bi što veći broj ljudi mogao da prođe te obuke i da budu kvalifikovani za rad u organima za sprođenje izbora", rekao je Lukić.

Na pitanje šta je sledeći korak GIK-a, Lukić je rekao da sada čekaju predaje izbornih lista.