9. april 2024 14:07

KiM: Srpska demokratija ne podržava referendum, poziva gradonačelnike da daju ostavke

Izvor: TANJUG

podeli vest

KiM: Srpska demokratija ne podržava referendum, poziva gradonačelnike da daju ostavke

Foto: Shutterstock.com/ Sergey Tinyakov, ilustarcija

KOSOVSKA MITROVICA - Srpska demokratija donela je odluku da ne podrži referendum za smenu aktuelnih gradonačelnika na severu KiM, jer, kako kažu u toj stranci, očekuju "brojne opstrukcije".

Oni su pozvali gradonačelnike i odbornike da što pre podnesu ostavke.

Srpska demokratija navodi da je prethodno predložila OEBS-u da preuzme organizovanje referenduma zbog brojnih zloupotreba i opstrukcija koje očekuju od vlade u Prištini i Centralne izborne komisije, prenosi Kossev.

"Mogu se stvoriti neopravdano dugi redovi čekanja kako bi se birači odvratili od glasanja, namerno pogrešno informisanje birača o njihovom biračkom mestu, masovno proglašavanje glasačkih listića nevažećim kako bi referendum bio neuspešan, namerno premeštanje biračkih spiskova iz jedne opštine u drugu da bi se građanima onemogućilo da glasaju na referendumu u svojim matičnim opštinama", navodi se u saopštenju te stranke

Kao potencijalne opstrukcije vide i to da većina članova biračkih odbora verovatno neće govoriti srpski jezik, pošto će mahom biti iz redova vladajućeg Samoopredeljenja, zbog čega su od Centralne izborne komisije tražili da članovi njihove stranke budu u biračkim odborima na referendumu.

"Naš zahtev je odbijen uz obrazloženje da članove biračkih odbora mogu imati samo PDK i Samoopredeljenje", tvrde iz ove stranke.

Srpska lista saopštila je u ponedeljak da neće učestvovati na glasanju za smenu gradonačelnika četiri opštine na Severu, uz tvrdnju da njihov stav dele i Srbi na Severu.

Na tu odluku, kako je rekao čelnik ove stranke, Zlatan Elek, uticali su nemogući uslovi celog procesa za šta je okrivio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, navodeći da se on postarao da referendum ne uspe.

Elek je istakao da su za glasanje za smenu gradonačelnika 21. aprila predviđene nemoguće procedure i ukazao da će to glasanje biti održano uz prisustvo kamera, da birački spiskovi ne oslikavaju realno stanje na terenu jer je broj birača nesrazmerno povećan i da, i ako bi gradonačelnici bili smenjeni, ostaju odbornici Albanci.