10. april 2024 12:16

Dejan Miletić: Iskreni odnosi Vučića i Makrona Srbiji garantuju izmenjenu sliku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Iskreni odnosi Vučića i Makrona Srbiji garantuju izmenjenu sliku

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas da je posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, Srbija načinila važan korak u pravom smeru, i dodao da odnosi Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona, iskrenog sadržaja i puni poverenja, garantuju jednu izmenjenu sliku u narednim izazovima koje će Srbija imati.

On je za Tanjug ocenio da će Francuska insistirati na pravim vrednostima i činjenicama kada je Srbija u pitanju, a ne na kreiranju atmosfere koja bi trebalo da pruži podršku režimu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ili deklaraciji o genocidu u BiH.

Miletić smatra da je ovom zvaničnom posetom Francuskoj, Srbija pokazala da nije zemlja od juče, da ima svoju istoriju i tradicionalne odnose, ali i da je dovoljno jasna, snažna i jaka da može da povuče određene poteze i suprotstavi se lažima i nepravdi na pravi način, diplomatskom borbom.

"Ovde pričamo o političkim konsekvencama, ali ekonomski elementi u jačanju saradnje Francuske i Srbije su još veći argument da stave prst na čelo one zemlje koje su neprijateljske prema našem narodu i državi, i da još jednom promisle da li im je u interesu da se konfrontiraju i kakva je njihova budućnost na Zapadnom Balkanu ukoliko probaju lažima da deluju anti srpski", poručio je on.

Prema njegovim rečima, poseta Francuskoj je bila uspešna za Srbiju, ali će biti još uspešnija ako se dođe do pravih diplomatskih rezultata u smislu odluke o neulasku Prištine u Savet Evrope.

"Mislim da je to prirodno stanje.... da ona osnovna tačka i iz nekog zahteva SE u tri tačke, i iz onog što je u Ohridskom sporazumu a i ono što Makron neprestano ima u vidu, to je da je ZSO prva tačka. Ona nije ispunjena i ne vidim nijedan element da bi mogla Priština da bude deo SE", ocenio je Miletić.

Kada je reč o eventualnom stavljanju na glasanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN 27. aprila, Miletić kaže da sve dok to ne bude postavljeno na dnevni red i kao jedna od tačaka UN, on će lično verovati da do toga neće doći.

Smatra da je to totalni besmisao u situaciji kada se u Pojasu Gaze dešavaju masovna ubijanja Palestinaca, vanserijska razaranja, kao i u situacija kada 30 godina od zločina u Srebrenici sda pokušavaju da se "ožive" anti sprski narativi u BiH.

"Koga u svetu interesuje ta priča u BiH i natezanje oko takvih stvari sem onih koji bi želeli da skrenu pažnju javnosti iz Gaze, da se zalažu za neku kvazi istinu. To ne može da bude istina, nikad srpski narod neće prihvatiti da je bio genocidan jer tu nema ni elemenata ni namere. To bi trebalo da bude razdor koji bi se postavio između Bošnjaka i Srba koji imaju dobru perpspektivu u zajedničkoj saradnji i bliskim odnosima", smatra Miletić.