10. april 2024 15:47

Milićević: Strateški cilj Srbije je očuvanje nacionalnog identiteta i van granica

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević: Strateški cilj Srbije je očuvanje nacionalnog identiteta i van granica

Foto: TANJUG/Ministarstvo bez portfelja/ Duško Vukajlović

SREMSKA MITROVICA - Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević posetio je danas Sremsku Mitrovicu gde je gradonačelnici Svetlani Milovanović predstavio program Vlade za tematske letnje kampove za decu srpskog porekla koja žive u rasejanju i istakao da je jedan od strateških ciljeva Srbije očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda koji živi van granica Srbije.

Milićević je istakao da integracija u državama u kojima žive ne sme biti na štetu srpskog jezika, kulture i vere, kao i da na tome moramo svi zajedno da radimo, saopštio je Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za odnose sa dijasporom.

"Tokom 2023. godine u letnjim kampovima za mlade, koje smo organizovali na 22 lokacije širom Srbije, boravilo je više od 5.000 mališana iz dijaspore. Ideja je bila da tim programom radimo na očuvanju srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz rasejanja, kao i da ih podstaknemo na povratak u maticu kroz afirmaciju i prezentaciju potencijala Srbije. Da jačamo njihov patriotski duh", istakao je Milićević.

Naveo je da je u razgovoru sa decom koja su učestvovala u kampovima zaključeno da su cij i ideja programa ostvareni, zbog čega će i ove godine biti organizovani kampovi s ciljem da postanu tradicionalni.

Milićević je naglasio da je važno da mladi koji žive u rasejanju uvek znaju da je Srbija njihova kuća, da oni ovde nisu gosti, već svoji na svome.

"Mi smo jedan narod gde god bili i moramo biti jedinstveni", istakao je Milićević

Zahvalio je gradonačelnici Sremske Mitrovice na kampu koji je prethodne godine organizovan u tom gradu, i preneo veoma pozitivne utiske mališana koji su u njemu boravili.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović istakla je da je prethodne godine 125 mališana iz 11 država učestvovalo u Eko kampu "Zasavica" gde su pored predavanja i nastave u prirodi usavršili znanje srpskog jezika, ali i obišli kulturno-istorijske spomenike u Sremu, kao i manastire na Fruškoj gori.