13. april 2024 13:16

Srđan Barac: Samoizolacija nam neće pomoći

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srđan Barac: Samoizolacija nam neće pomoći

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da smatra da ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope ne znači nužno i na neki način povlačenje Srbije iz te organizacije.

"Mislim da samoizolacija nije dobar put, ali pretnja, odnosno pokazivanje i te opcije da ćemo se povući mislim da je bio dobar potez. Svakako samoizolacija nam neće pomoći i mi moramo insistirati da budemo za tim stolom, da imamo sve diplomatske i pravne alatke koje možemo da upotrebljavamo, ne bi li došli do istine i pravde u toj međunarodnoj areni", rekao je on za Tanjug.

Prema njegovim rečima nedopustivo je to što je prištinski režim upravo taj koji krši sve osnovne postulate Saveta Evrope.

"Savet Evrope je nastao sa idejom zaštite ljudskih prava, pa samim tim i zaštite manjinskih prava, izgradnje demokratskog društva i izgradnje pravnog sistema", objasnio je Barac.

Dodao je da nema ljudskih prava za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, ali i da nema slobodne tržišne utakmice, što znači da ne postoje osnovni uslovi da bi oni bili članovi Saveta Evope.

"Mislim da ukoliko se napravi jedan takav gest, on treba treba da pokaže opredeljenost političkog zapada, da se završi proces stvaranja te lažne države. Prijem u Savet Evrope će verovatno da bude uvertira za Ujedinjene nacije", rekao je on.

Barac je na pitanje da li je gore za Srbiju, da se izglasa Rezolucija o genocidu u Srebrenici, rekao da bi on voleo da veruje da ima dovoljno razboritosti u međunarodnim odnosima da se ni jedna od te dve stvari ne desi.

On je rekao i da sve što se trenutno dešava oko nestanka dvogodišnje Danke Ilić i kako kaže "ovo mučenje" gde se ne zna šta se zaista desilo, je nešto što dodatno uznemirava javnost.

"Ja mislim da je to veliki problem u ovom trenutku, jer se svi osećamo ugroženo, dok ne dođe potpuni epilog i dok se ne bude znalo šta se desilo", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko bude i neki sudski epilog na kraju koji će se rešiti na određeni način, mi nećemo u potpunosti biti smireni, jer nećemo znati zašto je to do toga došlo i šta je prouzrokovalo da do toga dođe, ali i kako se desila ta nesrećna situacija.

" Sudska praksa je pokazala da je bolje 100 krivih osloboditi nego jednog nevinog osuditi. Kod nas je ovde javnost bila dosta brza na osudi", rekao je on.