16. april 2024 12:37

Igor Pantelić: Rezolucija o Srebrenici dodatno komplikuje odnose u BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Igor Pantelić: Rezolucija o Srebrenici dodatno komplikuje odnose u BiH

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Advokat Igor Pantelić izjavio je danas da rezolucija o Srebrenici u UN dodatno komplikuje odnose u Bosni i Hercegovini.

"Već do sada od Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine situacija u BiH je neizdrživa. To je jedna puzajuća podla politika zapadnih centara moći da rasformiraju osnovne principe Dejtonskog sporazuma, da utiču na sve političke i privredne tokove u BiH. Svedoci smo u poslednje vreme i Šmita koji se predstavlja da je visoki predstavnik, tu je problem i sa ustavnim sudom", naveo je on za Tanjug.

Komentarišući najavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Republika Srpska (RS) kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici sprovesti mere za ostvarenje samostalnosti, Pantelić je rekao da smatra da će RS na pravi način odgovoriti i dodao da bi sada razum trebalo da preovlada na zapadnoj strani i da se podigne ručna po pitanju dalje sudbine BiH.

"S obzirom na lobiranje zapadne civilizacije i političkih centara, rezolucija će najverovatnije biti usvojena, međutim, dok utakmica traje ništa nije završeno. Te rezolucije nisu obavezujuće, ali daju jedan pravac za nadgradnju drugih rezolucija, zaključaka i političkih aktivnosti na međunarodnom planu. Što se pravnih posledica tiče, ostaje da se vidi, pravo je jedan od instrumenata kojim se provodi politika", izjavio je Pantelić.

Odgovarajući na pitanje zašto velike sile lobiraju za ovu rezoluciju, Pantelić je rekao da da je ovo komplikovan geopolitički trenutak u kom se otvaraju razna žarišta po svetu i istakao da je najveći problem takvih rezolucija što se pojam genocida eksploatiše i gubi svoj smisao, što je, prema njegovim rečima, velika opasnost u međunarodno pravnom smislu zato što se sada razvija teorija da je genocid moguć i na nekom malom području, opštini, gradu.

Pantelić kaže da bi, ukoliko bi Srbija bila nestalna članica Saveta bezbednosti UN, to bila dobra platforma za neko dalje delovanje, odnosno da se glas Srbije bolje čuje, zbog čega smatra da ta incijativa ima osnova i da će se u međunarodnim krugovima UN usvojiti.