25. april 2024 15:41

Dačić sa zamenikom japanskog šefa diplomatije razgovarao o unapređenju saradnje dve zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić sa zamenikom japanskog šefa diplomatije razgovarao o unapređenju saradnje dve zemlje

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, sastao se danas sa parlamentarnim zamenikom ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosakom sa kojim je razgovarao o produbljivanju saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

Dvojica diplomata su se saglasila da su odnosi Srbije i Japana, dugi više od 140 godina, u stalnom usponu i potvrdili spremnost za dalje jačanje političkog dijaloga i razmenu poseta na svim nivoima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka je prisustvovao i svečanoj ceremoniji otvaranja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na Termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu.

Hosaka je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva otvaranju investicije finansirane iz jenskog kredita koji je Republici Srbiji dodelila Vlada Japana u vrednosti od oko 200 miliona evra, a u čijoj realizaciji su učestvovali japanska Agencija za međunarodnu saradnju (JICA), javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" i japanska kompanija "Mitsubichi Hitachi Power System".

Ministar Dačić je naglasio da je Srbija ponosna što je sve veći broj prestižnih japanskih kompanija posmatra kao poželjnu destinaciju za važna investiciona ulaganja, koja doprinose povećanju ekoloških standarda i dalje osnažuju veze između naše dve zemlje.

Parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka je uputio čestitke Republici Srbiji povodom izbora za domaćina Svetske izložbe EXPO 2027, ističući da očekuje da će se Republika Srbija na EXPO 2025 u Osaki predstaviti svetskoj javnosti na najbolji mogući način, posebno u svetlu priprema Beograda za domaćina ove prestižne manifestacije 2027. godine.