22. maj 2024 11:05

Toma Fila: Ako bude manje od 100 glasova za rezoluciju, to će biti pobeda Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Toma Fila: Ako bude manje od 100 glasova za rezoluciju, to će biti pobeda Srbije

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Advokat Toma Fila izjavio je danas da bi za Srbiju bila pobeda ako bi manje od 100 zemalja glasalo za rezoluciju o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedininjenih nacija u Njujorku.

"Očekuje nas borba koja je možda izgubljena jer sila Boga ne moli, ali kako kaže naš narod silu Bog ne voli. Nadam se da nećemo dramatično izgubiti, nego da barem spasimo čast. Ako bude ispod 100 glasova za rezoluciju, onda smo pobedili, pogotovo ako Kina glasa protiv, Indija se uzdrži, onda smo dobili trećinu sveta na našoj strani", poručio je on za Tanjug.

Fila smatra da je sramotno to što je Nemačka, koja je u Drugom svetskom ratu izvršila holokaust, bude predlagač rezolucije o Srebrenici u UN zajedno sa Ruandom, istakavši da Nemaci nakon svega što su uradili ne bi smeli da se pojave, a kamoli da dignu glavu.

Komentarišući to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć pozvao Grčku i prijateljske zemlje da se uzdrže od glasanja, Fila je rekao da ukoliko bi od ukupno 193 članica, bilo više uzdržanih ili protiv rezolucije, to bi značilo da je Srbija spasila obraz male, nezavisne države.

Na pitanje da li je slučajnost što se baš sada pokreće hapšenje lidera Izraela i Hamasa, kako to traži glavni tužilac Međunarodnog kirivčnog suda, Fila je izjavio da iako Francuska podržava zahtev da se raspiše nalog za hapšenje lidera Izraela i Hamasa, sa druge strane Amerika i Velika Britanija prete sanckijama Međunarodnom krivičnom sudu što, napominje on, pokazuje da je sila jača od međunarodnog prava.

"Da smo mi mogli da kažemo da ćemo uvesti sankcije Tribunalu jer ne želimo da izvršimo nalog tog suda, Slobodan Milošević bi danas bio živ. Tako to izgleda kada je sila jača od međunarodnog prava", naveo je advokat.