23. maj 2024 17:25

Nikaragva će glasati protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikaragva će glasati protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici

Foto: UN video

NJUJORK - Predstavnik Nikaragve u Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija (GS UN) rekao je da će ta zemlja glasati protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici, označavajući taj dokument kao postojanje dvostrukih aršina zapadnog sveta.

Istakao je da je usvajanje jednostranih rezolucija poput ove, koja ne uživa konsenzus u Bosni i Hercegovini i ne podržava poverenje, ne doprinosi klimi jedinstva i suživota u regionu.

Dodao je da GS UN ne može da predvidi odgovornost zapadnog sveta i NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine.

"NATO je bombardovao teritoriju SR Jugoslavije i prouzrokovao na hiljade ranjenih i mrtvih", rekao je predstavnik Nikaragve.

Dodao je da je to bilo oružje Zapada, koji je za sobom ostavio razorenost i da je upravo iniciranje rezolucije o Srebrenici dokaz da "smo žrtve manipulacija Zapada", koji na ovaj način gura sopstvene političke agende i interese.

Naglasio je da ne može da se ignoriše, niti da se izbriše iz istorije najveći genocid protiv naroda u Americi, kao i u Africi tokom kolonizacije.

"Naši preci su bili vidljivi zapadnom svetu kada su oni uništavali našu kulturu i izvršili jedan od najvećih genocida u istoriji čovečanstva da bi se bogatili na račun naših rudnih bogatstava", rekao je on.

Dodao je da Zapad i dalje obezbeđuje sredstva i resurse za ubijanje Palestinaca u pojasu Gaze.

Istakao je da se Nikaragva zalaže za svet mira, pravde i solidarnosti.

"Neophodno je više nego ikad da imamo multupolarni svet, da se pravda iznese pred ljude, kako bismo prevazišli probleme", naglasio je predstavnik Nikaragve.