23. maj 2024 17:51

Predstavnik Indonezije pri UN: Odbacimo dvostruke standarde, pred našim očima se odvija genocid u Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavnik Indonezije pri UN: Odbacimo dvostruke standarde, pred našim očima se odvija genocid u Gazi

Foto: Tanjug live

NJUJORK - Predstavnik Indonezije u Ujedinjenim nacijama poručio je danas nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici da svet mora odbaciti dvostruke standarde i ocenio da se pred očima planete odvija genocid u Gazi u kojem je izgubljeno više od 35.000 života uglavnom žena i dece.

"Ako postoji nešto što moramo naučiti iz Srebrenice, to je da nedelovanje nije opcija. Pokojni Kofi Anan je rekao 'Tragedija Srebrenice će zauvek progoniti istoriju Ujedinjenih nacija'. I evo nas, nakon dve rezolucije SAD, tri rezolucije Saveta bezbednosti i dve privremene mere za Gazu, UN ostaju paralizovane, nesposobne da utiču na situaciju na terenu. Stoga je Indonezija, kao principijelan stav u vezi sa ovom mračnom i otrežnjujućom okolnošću, glasala za nacrt rezolucije", rekao je indonežanski predstavnik.

Dodao je da ukoliko svet ne želi da dozvoli da se istorija ponovi svi moraju biti čvrsti u pridržavanju međunarodnog prava i Povelje UN.

"Moramo da odbacimo dvostruke standarde i ponavljam. Moramo da stavimo na sebe osećaj odgovornosti i posvećenosti pravdi i čovečnosti", rekao je predstavnik Indonezije u UN.

Rekao je da žali što je rezolucija morala da se donese glasanjem i što je konsenzus izostao.

"Konsenzus bi učinio da ovo sećanje bude okrenuto ka budućnosti, sećanje koje obuhvata sve u iskrenosti i postavlja čvrstu osnovu za pomirenje. Indonezija nastavlja da naglašava da ovo sećanje mora da bude praćeno sveobuhvatnim, inkluzivnim naporima za pomirenje, kako bi se stvorili uslovi za održivi mir i stabilnost za istinsku dobrobit ljudi u regionu i šire", rekao je Indonežanski predstavnik.