24. maj 2024 09:39

Ana Brnabić: Srbija pokazala kako se bori za svoje interese, svet i međunarodno pravo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Brnabić: Srbija pokazala kako se bori za svoje interese, svet i međunarodno pravo

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je danas, govoreći o usvajanju rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, da je Srbija pokazala kako se bori za svoje interese, svet i međunarodno pravo.

Brnabić je za RTS istakla da se rezultat glasanja o rezoluciji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) poklapa sa diplomatskim aktivnostima Srbije.

"Nismo želeli da dozvolimo da se stigmatizuje naš narod. Više od dve trećine sveta nije glasalo za rezoluciju", istakla je predsednica parlamenta.

Navela je da i one zemlje koje su bile uzdržane predstavljaju jasan glas da nisu bile za rezoluciju.

"Ovo je veliki rezultat rada predsednika i naše diplomatije. Srbija je pokazala kako se bori za svoje interese, svet i principe međunarodnog prava", ukazala je Brnabić.

Predsednica parlamenta dodaje da će se spoljna politika Srbije umnogome zasnivati na rezultatima glasanja u Njujorku, jer se, kako kaže, pokazalo ko su zaista pravi prijatelji naše zemlje.

"Osećaću se mnogo bliža zemljama koje su glasale protiv ili su bile uzdržane ili napustile salu. Nastavićemo da radimo sa našim partnerima, Evropska unija je u našem interesu, ali ću u svakom trenutku biti uz zemlje koje su bile uz nas", rekla je predsednica Skupštine.

Zahvalila se Mađarskoj na podršci i tome što je glasala protiv, kao i Kipru, Grčkoj, Slovačkoj na uzdržanosti, a posebno je istakla primer Monaka, čiji su predstavnici izašli iz sale kada se glasilo.

"Veliko hvala Monaku. To je takođe pokazatelj jednog ogromnog integriteta", rekla je Brnabić.

Ona dodaje i da rezultati glasanja pokazuju pod kolikim pritiskom su bile pojedine zemlje.

"Naša delegacija je na Pacifiku razgovarala sa predstavnicima države Vanuatu, nakon čega su se oni povukli iz kosponzorstva i nisu glasali za rezoluciju. Maršalova ostrva su ostala kao kosponzor rezolucije, ali nisu glasala za rezoluciju", rekla je Brnabić.

Predsednica Skupštine navodi i da je šefica misije Nemačke, kada je obrazlagala nacrt rezolucije, izbegla da govori o svim žrtvama rata, a među njima i srpskim.

"To govori koliko su bili objektivini. Bilo bi ljudski da su u jednoj rečenici pomenuli sve žrtve, ali nisu. I to će ostati upamćeno", istakla je Brnabić.

Navela je i da je važno da se po prvi put od završetka rata u UN mogao čuti i glas srpskih žrtava, aludirajući na panel "Mi govorimo, jer oni ne mogu – glasovi koji se čuju", koji je održan u zgradi UN-a uoči sednice Generalne skupštine.

"Ali se i po prvi put u Generalnoj skupštini, zahvaljujući predsedniku Vučiću, čuo glas o genocidu nad srpskim narodom u Prvom i Drugom svetskom ratu od strane onih koji danas promovišu tu rezoluciju", rekla je Brnabić.

Ona se kratko osvrnula na stav crnogorskih predstavnika koji su glasali "za".

"Crna Gora je odigrala najpodmukliju ulogu", istakla je predsednica Skupštine Srbije.

Brnabić je istakla da je usvajanje rezolucije Pirova pobeda.

"Rekla bih da je čitav svet video bahatost i aroganciju tih velikih sila, da vi napravite pravila igre bez zemlje na koju se rezolucija odnosi", rekla je Brnabić, podsetivši da Bosna i Hercegovina nije bila iza same rezolucije.

Ona dodaje da je ovo prvi put da se na Generalnoj skupštini UN usvoji rezolucija bez postojanja konsenzusa.

"Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2015. godine usvojila generalnu rezoluciju o osudi svih zločina genocida. Srbija je bila jedan od kosponzora te rezolucije, upravo da se ne bi dolazilo do ovakvih pojedinačnih rezolucija", podsetila je Brnabić.

Govoreći o tome što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da će tražiti od Srbije podršku u mirnom razduživanju od Federacije, Brnabić je istakla da će država uvek biti uz svoj narod u BiH.

"Hajde da vidimo, da pustimo par dana da vidimo šta će se dešavati, ali ja mislim da je ovo opet veliki faul od strane velikih zapadnih sila, jer su pokazali da međunarodni ugovor ništa ne znači", istakla je Brnabić.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova.

Za rezoluciju je bilo više uzdržanih i država koje su glasale protiv, ukupno, nego što ih je bilo za, odnosno za rezoluciju o Srebrenici glasalo je samo 43 odsto zemalja članica, dok je čak 57 odsto bilo protiv ili uzdržano.