26. maj 2024 19:39

Ministarstvo zdravlja: Za jedan dan obavljeno više od 31.000 preventivnih pregleda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo zdravlja: Za jedan dan obavljeno više od 31.000 preventivnih pregleda

Foto: Shutterstock.com/Andrei_R, ilustracija

BEOGRAD - Druge nedelje od obnavljanja akcije besplatnih preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja zabeležen je rekordan odziv građana - u jednom danu pregled u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova obavio je 31.131 pacijent, dok je za dva dana pregledano skoro 54.000 građana.

Ove nedelje, u periodu od 8 do 17 časova, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije organizovani su, po prvi put, preventivni fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima su pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Veoma je važno da sve eventualne nepravilnosti i probleme koje imaju naša deca, usled savremenog načina života, višesatnog sedenja i gledanja u ekrane mobilnih telefona, otkrijemo na vreme, jer ćemo tako uspeti da ih korigujemo. Zato smo danas prvi put imali preventivne preglede dece, a zbog velikog interesovanja ali i velikih potreba za istim, nastavićemo sa tom praksom, jer su nam deca najvažnija", istakao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, bili su u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, urade tumor markere prostate i obave pulmološki pregled, a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina obavezno je urađen i rentgen pluća.

Svi pacijenti kod kojih je uočena nepravilnost prilikom pregleda ili u rezultatima, odmah su upućivani na dalju dijagnostiku.

Iz Ministarstva zdravlja navode da značaj akcije pored skoro 54.000 građana koji su za samo dva dana akcije obavili pregled, posebno ilustruje podatak da su kod određenog broja pacijenata, bez ikakvih simptoma, otkrivena najteža oboljenja, kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti (poput tumora pluća, aneurizme...).