20. januar 2023 10:48

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava čestitalo Rusinima nacionalni praznik

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava čestitalo Rusinima nacionalni praznik

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP, arhiva

BEOGRAD - Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog čestitalo je Rusinima u Srbiji sutrašnji nacionalnih praznik.

Praznikom pripadnicima rusinske zajednice trajno memoriraju i obeležavaju događaj od 17. januara 1751. godine, kada su austrijske vlasti na čelu s caricom Marijom Terezijom doneli dokument o naseljavanju prvih 200 porodica Rusina u pustaru Veliki Krstur.

Navodi se da su tokom više od 270 godina na području Srbije Rusini osnivali i razvijali svoje obrazovne i druge institucije od značaja za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta i do danas sačuvali svoje ime, jezik te bogato kulturno nasleđe.

"Kao malobrojna i teritorijalno disperzirana zajednica, živeći u 10-ak naselja u Bačkoj i Sremu najčešće kao paori i zanatlije, danas su Rusini narod s najbrojnijom fakultetski obrazovanom inteligencijom u Srbiji", navodi ministarstvo.

Dodaje da su Rusini, koji je prema popisu stanovništva iz 2011. godine bilo 14.246, bili i ostali važna i dragocena kockica u bogatom multietničkom mozaiku Vojvodine i Srbije.

Kao istaknute kulturne pregaoce Rusina ističu Volodomira Hnaćuka, koji je sakupio i objavio usmenu rusinsku književnost krajem 19. veka, Gavrila Kosteljnika koji je standardizovao rusinski jezik i Mihajla Kovača, koji je ključna osoba za održavanje kontinuiteta rusinske književnosti.

Od intelektualaca savremenika ističu pesnika i filologa, akademika Julijana Tamaša, te publicistu Mihala Ramača i naučnika Janka Ramača.

Ministarstvo navodi da su čuvajući svoje nacionalne vrednosti, uz usvajanje drugih civilizacijskih postignuća, Rusini u Srbiji danas nacionalna zajednica koja ima svoju razvijenu manjinsku nacionalnu infrastrukturu u području obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe rusinskog jezika i pisma.

"Vlasti u Srbiji i Vojvodini, te jedinicama lokalne samouprave i dalje će posvećeno raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova – od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika – kako bi Rusini u Srbiji uspešno nastavili razvijati svoje nacionalne institucije i perspektivu pripadnika svoje zajednice", poručilo je Ministarstvo.

Navodi se da će sutrašnja centralna proslave Dana Rusina u Srbiji biti održana u Kucuri i Vrbasu.