14. mart 2023 18:08

Pariz: Nastavlja se štrajk radnika gradske čistoće, gomile smeća na ulicama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pariz: Nastavlja se štrajk radnika gradske čistoće, gomile smeća na ulicama

Foto: AP Photo/Michel Euler, File/Michel Euler

PARIZ - Prepune kante za smeće, hiljade tona đubreta na ulicama Pariza i neprijatni mirisi, efekat su višednevnog štrajka radnika gradske čistoće u prestonici Francuske, koji su se priključili protestima širom zemlje zbog najavljene reforme penzionog sistema.

"Prljavština privlači pacove i bubašvabe. Ovo je švedski sto za milione pacova kojih u Parizu ima dvostruko više od ljudi", požalio se jedan Parižanin, prenosi portal BFM TV.

Radnici gradske čistoće štrajkuju zbog predloga Makronove vlade da se starosna granica za penziju podigne sa 62 na 64 godine, a štrajk je stvorio probleme ne samo u Parizu, već i u Nantu, Renu i Avru.

Gradske vlasti Pariza su potvrdile da se iz polovine pariskih arondismana smeće ne odnosi već nedelju dana, čak tri lokacije za tretman otpada su blokirane, a četvrta delimično zatvorena i upozoravaju da je više od 5.600 tona otpada na ulicama Pariza.

U 10 okruga koje pokrivaju privatne kompanije za odnošenje smeća, usluga funkcioniše skoro normalno, saopšteno je iz gradske uprave Pariza, ali u nekim izveštajima lokalnih medija se navodi da su aktivisti pokušavali da spreče privatne kompanije da odnose smeće.