12. april 2023 10:04

Italija usvojila uredbu za borbu protiv suša

Izvor: TANJUG

podeli vest

Italija usvojila uredbu za borbu protiv suša

Foto: Shutterstock.com/Piyaset, ilustracija

RIM - Italijanska vlada usvojila je novi dekret o suši kako bi se izborila sa teškom krizom, odnosno eventualnom nestašicom vode.

Italiju često muči suša tokom letnjih meseci, a prošle godine je u nekoliko regiona proglašeno "vanredno stanje" zbog najgore suše koja je tu zemlju pogodila u poslednjih 70 godina, prenosi Euraktiv.

Ove godine se očekuje da će se situacija pogoršati jer je zemlja imala izuzetno malo padavina tokom zime.

"Cilj je da prebrodimo leto jer je nivo reka, glečera i jezera, posebno u severnoj Italiji, dramatičan. Ako ne bude kišno proleće, verovatno će biti veoma komplikovano leto", upozorio je ministar za infrastrukturu Mateo Salvini.

Uredba, koju je predstavio Salvini i koju je Savet ministara odobrio 6. aprila, ima za cilj da ubrza procedure za izdavanje odobrenja za vodnu infrastrukturu.

To uključuje stvaranje radne grupe koja podnosi izveštaje Salviniju i imenovanje nacionalnog komesara za vanredne situacije.

Mere navedene u uredbi obuhvataju pojednostavljene procedure za projektovanje i izgradnju vodne infrastrukture, povećane korisne zapremine rezervoara za vodu i mogućnost izgradnje kišnih bazena za poljoprivrednu upotrebu.

Uredba takođe uključuje odredbe o ponovnom korišćenju prečišćene otpadne vode za potrebe navodnjavanja i pojednostavljenje izgradnje postrojenja za desalinizaciju za proizvodnju vode za piće iz morske vode.

Kako se navodi, radna grupa će planirati intervencije koje je potrebno hitno sprovesti u roku od 30 dana kako bi se kratkoročno rešila kriza.