20. decembar 2022 17:19

Vulkan Kotopaksi u Ekvadoru ponovo se aktivirao - izbacuje stub gasova i pepela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vulkan Kotopaksi u Ekvadoru ponovo se aktivirao - izbacuje stub gasova i pepela

Foto: Shutterstock.com/Francesco Campo, ilustracija

KITO, Ekvador - Ekvadorski geofizički institut saopštio je da je danas registrovao stub gasova i pepela koji se diže iz kratera vulkana Kotopaksi, a čija trenutna eruptivna aktivnost pogađa nekoliko oblasti glavnog grada Kita.

Oblak pepela dostigao je do 1.100 metara iznad nivoa kratera vulkana i zbog vetra se pomerio južno od Kita, naveo je Institut.

Ekvadorska služba za upravljanje rizicima objavila je na Tviteru da nije pala velika količina pepela u pogođenim područjima, uključujući Kito.

Aerodrom u prestonici naveo je na Tviteru da je danas radio normalno i da padanje vulkanskog pepela do sada nije uticalo na njegovo poslovanje.

Vulkan Kotopaksi, visok 5.897 metara, nalazi se u gradu Latakunga, južno od Kita, a aktivirao se krajem oktobra na nivou niskog intenziteta sa emisijom vulkanskih gasova i oblaka pepela, preneo je Rojters.

Kotopaksi se smatra jednim od najopasnijih vulkana u svetu zbog učestalosti i jačine erupcija, kao i broja stanovnika koji su potencijalno izloženi opasnosti.

Prethodna eruptivna aktivnost vulkana dogodila se između avgusta i decembra 2015. godine.