10. septembar 2023 15:25

Maroko: Spasioci se utrkuju sa vremenom da bi došli do zarobljenih žrtava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maroko: Spasioci se utrkuju sa vremenom da bi došli do zarobljenih žrtava

Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy

RABAT - U blizini epicentra snažnog zemljotresa koji je pogodio Marko, u kome je poginulo više od 2.000 ljudi, spasioci se utrkuju sa vremenom kako bi došli do zarobljenih žrtava u udaljenim planinskim selima.

Pripadnici vojske, policije i civilne odbrane stigli su tokom noći u ugrožena područja, a Marokanci su već drugu noć proveli na ulicama, preneo je Si-En-En (CNN).

Mnoga sela u podnožju planine Visoki Atlas u blizini epicentra zemljotresa su izolovana i teško dostupna, što ometa spasilačke operacije.

Kralj Maroka Muhamed VI naredio je džamijama širom zemlje da u podne održe pogrebnu molitvu za poginule u zemljotresu.

Zastave se vijore na pola koplja širom zemlje s obzirom na to da da je počela trodnevna nacionalna žalost.

Marokanci su juče pohrlili u bolnice i medicinske centre kako bi dali krv da bi pomogli povređenima.

U epicentru zemljotresa registrovano je više naknadnih zemljotresa, a Evropsko-mediteranski seizmološki centar zabeležio je danas potres jačine 4.5 stepeni po Rihterovoj skali 77 kilometara jugozapadno od Marakeša.

Prema poslednjim podacima, broj poginulih u zemljotresu koji je pogodio Maroko porastao je na 2.012, navodi se u saopštenju marokanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Broj povređenih popeo se na 2.059, od kojih je 1.404 u kritičnom stanju, dodalo je Ministarstvo, preneo je AP.

Zemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto posle 23.00 sata u petak po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.