15. septembar 2023 08:28

Ekološki aktivisti planiraju proteste u više od 50 zemalja tokom vikenda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ekološki aktivisti planiraju proteste u više od 50 zemalja tokom vikenda

Foto: AP Photo, File/Brittainy Newman

LONDON - Ekološki aktivisti planiraju da organizuju protestne skupove u više od 50 zemalja tokom vikenda, tokom kojih će zahtevati od vlada da postepeno ukinu sagorevanje fosilnih goriva koja zagrevaju planetu i prouzrokuju klimatske promene.

U okolnostima sve većeg broja smrtnih slučajeva i ekonomskog razaranja prouzrokovanih razornim poplavama, šumskim požarima i sušom, demonstranti planiraju više od 500 skupova u 54 zemlje, od Pakistana i Nigerije do SAD, prenosi Rojters.

Organizatori protesta očekuju da će globalno posmatrano na skupovima tokom vikenda biti prisutno više od milion ljudi, što bi ovu akciju moglo da učini najmasovnijom od međunarodnim klimatskim protestom od pre pandemije kovid-19, kada je pokret koji je predvodila švedska aktivistkinja Greta Tunberg doveo do toga da se milioni ljudi širom sveta pridruže marševima, navodi britanska agencija.

Organizatori su saopštili da će pozvati vlade da odmah ukinu subvencije za naftu i gas i da otkažu sve planove za proširenje proizvodnje.

Vlade su prošle godine potrošile rekordnih 7 biliona dolara na subvencije za naftu, gas i ugalj, prema analizi MMF-a.

Demonstracije se održavaju dva meseca pre ovogodišnjeg klimatskog samita UN COP28, gde više od 80 zemalja planira da se založi za postizanje globalnog sporazuma o postepenom ukidanju uglja, nafte i gasa.

Sagorevanje fosilnih goriva je glavni uzrok klimatskih promena, ali se zemlje nikada nisu složile u klimatskim pregovorima UN da postupno ukinu fosilna goriva, iako su se obavezale da će postepeno ukinuti upotrebu energiju uglja, navodi Rojters.