31. oktobar 2023 20:54

Sve je upadljivija mržnja prema Jevrejima širom sveta nakon početka rata u Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sve je upadljivija mržnja prema Jevrejima širom sveta nakon početka rata u Gazi

Foto: AP Photo/Abed Khaled

LONDON – Sve je više primera incidenata zasnovanih na antisemitizmu u celom svetu od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i rata protiv te islamističke grupe koji je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze, preneo je danas Rojters.

Kako se navodi, u Los Anđelesu je čovek pokušavao da upadne u porodični dom vičući "Ubij Jevrejina".

U Londonu su se devojčicama na igralištu rugali da su "smrdljive Jevrejke" i da treba da se drže dalje od tobogana, dok je u Kini, na društvenim mrežama, sve više postova u kojima se Jevreji upoređuju sa parazitima, vampirima ili zmijama i koji dobijaju hiljade "lajkova".

"Ovo je najstrašnije vreme za Jevreje od Drugog svetskog rata. Iako smo imali problema i ranije, situacija nikada nije bila ovako loša u mom životu", rekao je Entoni Adler (62), govoreći ispred sinagoge u Golders Grinu, londonskom kvartu s velikom jevrejskom zajednicom.

On inače vodi tri jevrejske škole, ali je privremeno zatvorio dve posle 7. oktobra, zbog straha od napada na đake, a pojačao je obezbeđenje u sve tri.

"Najveći strah je da će doći do nasumičnih napada na našu zajednicu, na naše porodice i našu decu", rekao je on.

U zemljama u kojima su dostupni podaci policije ili grupa civilnog društva, kao što su SAD, Britanija, Francuska, Nemačka i Južna Afrika, obrazac je sličan: broj antisemitskih incidenata je porastao od 7. oktobra za nekoliko stotina procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Većina incidenata svodi se na verbalno zlostavljanje, onlajn uvrede ili pretnje, grafite i ugrožavanje jevrejske imovine, preduzeća ili lokacija od verskog značaja, ali često dolazi i do fizičkih napada.