13. novembar 2023 09:41

Preminula teško bolesna osmomesečna devojčica iz Velike Britanije koja je skinuta sa aparata za održavanje života

Izvor: TANJUG

podeli vest

Preminula teško bolesna osmomesečna devojčica iz Velike Britanije koja je skinuta sa aparata za održavanje života

Foto: Shutterstock.com/ Iryna Inshyna, ilustracija

LONDON - Indi Gregori, osmomesečna devojčica iz Velike Britanije, koja je bolovala je od retke mitohondrijalne bolesti, zbog čega njene ćelije nisu proizvodile dovoljno energije i koja je od početka septembra bila na potpunom održavanju života, preminula je noćas, saopštio je advokat njene porodice.

Njeni lekari su rekli da je trpela jak bol i da nije imalo smisla dalje lečenje, prenosi Rojters. 

Roditelji bebe izgubili su sudsku borbu prošlog meseca da je zadrže na aparatima za održavanje života i da je prebace u dečiju bolnicu u Rimu.

Prošle nedelje italijanska vlada je odobrila bebi italijansko državljanstvo, sa ciljem da ne bude skinuta sa aparata za održavanje života i da joj se dozvoli  da se preseli u Italiju. 

Italijanska premijerka Đorđa Meloni napisala je na platformi X da je vlada učinila sve što je mogla, ali da to, nažalost, nije bilo dovoljno. 

Papa Franja rekao je u subotu da se moli za Indi, njenu porodicu i svu obolelu decu.

Indi Gregori je u nedelju skinuta sa aparata za održavanje života nakon što je sud u Londonu doneo odluku da bi ograničavanje tretmana bilo zakonito i da bi to bilo u najboljem interesu deteta.

Tim specijalista zadužen za njeno lečenje saopštio je da se za nju ne može učiniti više, kao i da bi dalji tretman produžio njenu patnju.

Otac bebe rekao je da su engleska zdravstvena služba i sudovi oduzeli njegovoj ćerki ne samo šansu da živi duže, već i dostojanstvo da umre u porodičnoj kući kojoj je pripadala.