14. novembar 2023 12:49

Studija: Globalno zagrevanje dovodi do promene klimatskih ekstrema

Izvor: TANJUG

podeli vest

Studija: Globalno zagrevanje dovodi do promene klimatskih ekstrema

Foto: Shutterstock.com/Rawpixel.com, ilustracija

LONDON - Istraživanja britanskih naučnika, objavljena danas, pokazala su da globalno zagrevanje dovodi do promene klimatskih ekstrema, uz navode da se ekstremna suša u severnoj Italiji udvostručila u poslednje dve decenije, stvarajući klimu koja sve više liči na klimu u Etiopiji i na Rogu Afrike.

Analiza klimatskih podataka, koju su objavili WaterAid i univerziteti u Kardifu i Bristolu u Velikoj Britaniji, otkriva da su pod ekstremnim klimatskim pritiscima područja koja su nekada bila izložena čestim sušama sada sklonija čestim poplavama, dok drugi regioni koji su istorijski skloni poplavama sada trpe češće suše, objavio je "Gardijan".

Tako, na primer, južni region Šabel u Etiopiji, koji je između 1980. i 2000. godine bio pogođen brojnim periodima poplava, pokazuje pomak ka dugotrajnoj i teškoj suši, pokazuje objavljena analiza.

Reka Šabel, koja je glavni izvor vode za Somaliju, nedavno je doživela najgore uslove suše na Rogu Afrike.

Povećane suše su i u severnoj Italiji, a istraživanje pokazuje da se broj intenzivnih sušnih perioda koje su imale obe oblasti više nego udvostručio od 2000. godine.

Istraživači navode da su suše u oba regiona isprekidane ekstremno velikom količinom padavina koje dovode do katastrofalnih poplava koje su ovoga leta pogodile Lombardiju u Italiji.

Istraživanje je ispitalo učestalost i veličinu poplava, kao i opasnosti od suše tokom protekle 41 godine na lokacijama u šest zemalja: Pakistanu, Etiopiji, Ugandi, Burkini Faso, Gani i Mozambiku, a Italija je uključena kao evropsko poređenje.

Preokret klimatskih ekstrema doživljavaju milioni ljudi koji žive u nekim od najsiromašnijih delova sveta, gde zajednice često nisu opremljene da se izbore sa njima, rekao je izvršni direktor WaterAid-a Tim Vejnrajt.

Istakao je da klima postaje sve nepredvidljivija i da ima razorne posledice.

WaterAid je pozvao svetske lidere koji će učestvovati na CPO28 ovoga meseca da daju prioritet čistoj vodi, pristojnim sanitarnim uslovima i higijeni kao ključnim komponentama programa prilagođavanja klimi i poziva na brzo povećanje ulaganja u bezbednost vode u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.