20. novembar 2023 13:10

Studija: Jedan odsto najbogatijih građana emituje više štetnih emisija ugljenika nego 66 odsto najsiromašnijih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Studija: Jedan odsto najbogatijih građana emituje više štetnih emisija ugljenika nego 66 odsto najsiromašnijih

Foto: shutterstock.com/Miha Creative, ilustracija

STOKHOLM - Najbogatiji deo stanovništva, oko jedan odsto, odgovorno je štetne emisije ugljenika više nego nego najsiromašnijih 66 odsto zajedno, a posledice predstavljaju opasnost za najranjivije zajednice i globalne napore da se svet izbori sa klimatskom krizom, navodi se u izveštaju eksperata, prenosi Gardijan.

Najobuhvatnija studija globalne klimatske nejednakosti koja je ikada urađena pokazuje da je elitna grupa, koju čini 77 miliona ljudi, uključujući milijardere, milionere i one koji troše više od 140.000 američkih dolara godišnje, činila 16 odsto svih emisija ugljen dioksida u 2019. godini, što je dovoljno da izazove više od milion dodatnih smrtnih slučajeva zbog vrućine.

U prethodnih pet godina, "Gardijan" navodi da je radio sa "Oksfamom", Institutom za životnu okolinu iz Stokholma, ali i ostalim stručnjacima.

Izveštaj Oksfama pokazuje da, iako jedan odsto najbogatijih ima tendenciju da živi živote sa klimatizovanim životom, njihove emisije - 5,9 milijardi tona CO2 u 2019. godini - odgovorne su za veliku štetu i patnju.