22. novembar 2023 11:58

Kameronu dostavljene prve Moskiriks vakcine protiv malarije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kameronu dostavljene prve Moskiriks vakcine protiv malarije

Foto: Shutterstock.com/LookerStudio, ilustracija

JAUNDE - Kameron je primio prvu dostavu Moskirks vakcina protiv malarije, u proizvodnji britanske farmaceutske kompanije GSK, prenosi Rojters.

Jaundeu je dostavljeno 331.200 vakcina, što čini Kameron četvrtom afričkom zemljom čiji će građani biti vakcinisani protiv bolesti koja godišnje ubije 60.000 ljudi širom kontitenta.

"Gubimo veliki broj sugrađana zbog ove bolesti. Sada imamo vakcinu koja će pomoći već postojećim merama predostrožnosti", izjavio je ministar zdravlja Manaunda Malaki.

Vakcinisanje stanovništva biće započeto sledećeg meseca ili početkom naredne godine, rekao je zdravstveni zvaničnik pri ministarstvu, dok će prve vakcine biti raspoređene kroz 42 od ukupno 203 zdravstvena okruga.

Prema britanskom GSK-u, 1.7 miliona dece je vakcinisano u Gani, Keniji i Malaviju i kompanija je saopštila da će se program proširiti na devet afričkih zemalja najviše pogođenim epidemijom malarije.

"Najviše smo zabrinuti za decu. Ciljamo na vakcinišemo decu između 6 i 24 meseca starosti, koja su najosetljivija", rekla je predstavnica UNICEF-a Džulijet Hejni.

Svetska zdravstvena organizacija je dodala da Oksfordski univerzitet razvija drugu vakcinu, koja će biti dostupna sredinom 2024. godine.