27. novembar 2023 10:51

Studija: Mutacija gena može pomoći u borbi protiv morbidne gojaznosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Studija: Mutacija gena može pomoći u borbi protiv morbidne gojaznosti

Foto: Shutterstock.com/ Obesity, ilustracija

NOTINGAM - Naučnici s Notingam Trent univerziteta u saradnji s MRC Harvelom otkrili su da mutacija gena ZFHX3, za koju se veruje se javlja u samo četiri odsto populacije, može pomoći u borbi protiv morbidne gojaznosti, prenosi Skaj Njuz.

Istraživači su, kroz eksperimente na miševima, pronašli da mutirani gen utiče na hipotalamus, koji reguliše apetit, unos hrane, glad i žeđ, tako što deluje na funkcije ostalih gena u toj regiji mozga.

"Postoji velika genetska komponenta koja se odnosi na naš apetit i rast, ali je ne razumemo u potpunosti. Ukoliko shvatimo šta se događa kod osoba koje imaju mutaciju, moći ćemo da istražimo nove potencijalne ciljeve za gubitak prekomerne težine", rekla je doktorka Rebeka Dambel, istraživačica na Univerzitetu u Notingamu.

Istraživanje je pokazalo da su miševi s mutacijom unosili 12 odsto manje hrane, kao i da su imali kraću dužinu tela i niže nivoe insulina i leptina, hormona koji pomaže pri regulaciji telesne težine.

Takođe, miševi s nižim nivoom insulina imaju zdraviju regulaciju šećera u krvi i samim tim su manje skloni srčanim oboljenjima i dijabetesu drugog tipa.