28. decembar 2023 15:43

Brazil se u Amazonu bori sa ilegalnim kopačima zlata, koji potom menjaju mesta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brazil se u Amazonu bori sa ilegalnim kopačima zlata, koji potom menjaju mesta

Foto: Shutterstock.com/Rich Carey, ilustracija

BRAZILIJA - Dok se uboko u amazonskoj prašumi, brazilska vlada bori protiv destruktivnog iskopavanja zlata ilegalnih rudara, oni se šire i na druga zaštićena područja.

Federalna policija pridružila se vladinoj agenciji za očuvanje biodiverziteta u nizu nedavnih operacija hvatanja "divljih" kopača plemenitog metala i uništavanja njihovih kampova i opreme, preneo je Rojters.

Vlada levičarskog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve već je onemogućila rudarenje u autohtonim rezervatima, ali je to neke od onih koji pošto-poto žele da dođu do zlata navelo da odu u druge šume, gde je nije bilo mnogo vladinih akcija.

Ovog meseca, naoružani pripadnici vladine agencije sleteli su helikopterima u kampove "divljih" rudara u gornjem toku reke Tapajos, pritoke reke Amazon.

Oni su tamo zapalili barže za pumpanje i filtriranje rude, uništili bagere i motorne testere i zaplenili oružje, radio aparate i vage koje su rudari koristili za merenje zlata.

Lula je obećao da će iskorijeniti ilegalno rudarenje i prekinuti krčenje šuma do 2030. godine, što je veoma ozbiljan preokret u politici njegovog prethodnika Jaira Bolsonara, koji je kritikovan širom sveta zbog slabe kontrole životne sredine, čime je omogućeno ilegalnim drvosečama i rudarima da slobodno pristupe Amazonu.