5. mart 2024 14:12

U Francuskoj počinje suđenje Polanskom zbog navodne klevete britanske glumice

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Francuskoj počinje suđenje Polanskom zbog navodne klevete britanske glumice

Foto: AP Photo, File/Thibault Camus

PARIZ - U Francuskoj danas počinje suđenje francusko-poljskom reditelju Romanu Polanskom zbog optužbi da je oklevetao britansku glumicu Šarlot Luis, koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje 1980-ih.

Polanskog (90) traže u SAD zbog silovanja 13-godišnjakinje 1977. godine i suočava se sa nekoliko drugih optužbi za navodne seksualne napade koji datiraju decenijama unazad i koje su zastarele, preneo je Gardijan.

On je sve tvrdnje negirao.

Reditelj, čija dugotrajna karijera uključuje njegove Oskarom nagrađene filmove "Rozmarina beba", "Kineska četvrt" i "Pijanista", pobegao je u Evropu 1978. godine.

Polanski se neće pojaviti pred sudom, rekli su njegovi advokati, dok se očekuje da će u sudnici biti prisutna Šarlot Luis (56).

Luis je 2010. godine optužila Polanskog da je zlostavljao 1983. godine kada bila na kastingu za film u Parizu i imala 16 godina.

Ona je 1986. godine dobila ulogu u njegovom filmu "Gusari".

"Morala sam da živim sa posledicama onoga što mi je uradio sve ove godine. Sve što želim je pravda", rekla je tada Luis.

Filmski stvaralac, koji je rođen u Francuskoj, rekao je da je to "gnusna laž" u razgovoru za časopis "Pari mač" 2019. godine.

Prema "Pari maču", Polanski je izvukao kopiju članka iz 1999. godine u listu "Njuz of d vorld" citirajući Luis, koja je rekla da je bila fascinirana njime i da je želela da mu bude ljubavnica.

Luis, koja je rekla da citati koji joj se pripisuju nisu tačni, podnela je žalbu za klevetu, zbog čega je Polanski automatski optužen po francuskom zakonu.