6. mart 2024 13:44

Stručnjaci o odluci Francuske o abortusu: Civilizacijsko dostignuće ili ne?

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stručnjaci o odluci Francuske o abortusu: Civilizacijsko dostignuće ili ne?

Foto: AP Photo, File/Michel Euler

BEOGRAD - Advokat Ivan Simić smatra da to što je Francuska pravo na abortus unela u Ustav nije nikakvo civilizacijsko dostignuće niti nikakav napredni stepen razvitka i istakao da je u Kraljevini Jugoslaviji 1929. godine, zakonom regulisano pravo na abortus.

"U čuvenom Ustavu iz 1974. godine, koji smatram jednim od najretrogradnijih pravnih akata, jeste ustanovljeno pravo na abortus kao Ustavno pravo, ali ne mogu tvrditi da li je to tada bila politička propaganda", rekao je Simić u emisiji "Uranak" na televiziji K1 i dodao da u tom Ustavu piše da svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece.

Specijalistkinja ginekologije i akušerstva i načelnica GAK "Narodni front" Ana Mitrović da francusko društvo ima najbolju medicinu u Evropi i da ta zemlja već decenijama ima uveden medikamentni abortus kao regularnu proceduru.

"To je iskorak i koristi pacijentima koji prekidaju trudnoću. Mi smo tek pre pet ili šest godina uspeli da to uvedemo kao regularnu proceduru na našoj klinici GAK 'Narodni front'. To je procedura koja se već 30 ili 40 godina najnormalnije obavlja u Francuskoj. Benefiti kada neko popije tabletu ili bude pod anestezijom za hirurški abortus su nebo i zemlja. Dakle, imamo dobre stvari", rekla je Mitrović.

Rekla je da je u Srbiji zakon vrlo jasan, ali kada neko želi da prekine trudnoću, a ne postoji nikakva medicinska indikacija, nego samo želja za prekidom, ona na svoj zahtev može prekinuti trudnoću do 10 nedelja u svakoj ustanovi koja ima dozvolu za rad.

Objasnila je da se na klinici "Narodni front" kada žena dođe zbog abortusa prvo obavi uobičajeni pregled, odredi se starost trudnoće i napravi se uvid u njeno zdravstveno stanje i reproduktivna istorija, da li ima ili nema dece, a zatim se obavlja razgovor.

"Ako dođe, a trudnoća je ultrazvučno merena 11 nedelja, svaki razgovor se završava, jer je to već velika trudnoća i naš zakon je ne prepoznaje. Svako ko uradi prekid trudnoće preko 10 nedelje je u krivičnom delu i ugrožava zdravlje pacijentkinje i svoje lično. Ja sam neko ko se drži slova zakona i načelnik sam odeljenja koje ima najveći broj abortusa u Srbiji, ali imamo i najveću dnevnu bolnicu, ali je dobro ako se radi prekid trudnoće na mestu koje je najedukativnije. Imamo najbolju opremu i smanjujemo rizike ako postoje na minimum", rekla je ona.

Dodaje da se prekidi trudnoće posle 10 nedelje vrše ukoliko postoje medicinske indikacije koje procenjuje komisija.

"Ono što se najčešće dešava u praksi je da jedan deo pacijentkinja prekida trudnoću sa psihijatrijskog stanovišta, zato što je sa njihove tačke gledišta i različitih dijagnoza, indikovan prekid trudnoće i nastavak psihijatrijskog lečenja. Takve trudnoće se mogu prekinuti do 20 nedelje, kao i trudnoće gde mi ultrazvučno ili različitim prenatalnim testovima ili drugim medicinskim pregledima utvrdimo da trudnoća nije zdrava ili da je ugroženo zdravlje majke", rekla je ona.

Naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu Zona Zarić kaže da su 70-ih godina prošlog veka abortus u Francuskoj mogle da priušte samo žene koje su imale finansijske mogućnosti, a da su one koje su to radile u nestandardnim uslovima bile kažnjavane.

"Važno je pomenuti i danas broj žena koje umiru zbog neprimerenih uslova u kojima se izvršava abortus u zemljama u kojima to nije dozvoljeno i gde umre jedna žena u devet minuta. U takvom kontekstu govoriti o tome da će ova ustavna promena magično promeniti sve je jako neozbiljno. Oko 130 klinika je za poslednjih 10 godina zatvoreno, ukinuto im je finansiranje koje je omogućavalo abortus", rekla je Zarić.

Kako je rekla u Francuskoj je moguće prekinuti trudnoću do 14. nedelje, ali da i tu postoje poteškoće jer postoji prigovor savesti na koji imaju lekari, postoje komisije pred koje mora da se ide kako bi se odredilo da li je to dobro.

"Uvek postoje načini da se oteža, ali mnogo je teže jednom Ustavu da se ovaj zakon promeni. Francuska će na evropskim izborima predložiti da ovaj zakon postane evropski standard, da ne bude samo u Francuskoj, nego da se pravo na abortus garantuje u svim evropskim zemljama. To je izuzetno politički važno pitanje, jer ako neko još uvek misli da treba da kontroliše žensko telo osim same žene, to je zaista zastrašujuća pojava, poput nekog povratka u srednji vek", rekla je Zarić u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Kako je rekla zakon će zvanično biti proglašen 8. marta, ali i da je francusko društvo jako i najetičke u Evropi i dosta obeleženo katoličanstvom.

"U školama se ništa ne uči o kontracepciji, zato je ovo simbolično veoma važan momenat", rekla je Zarić.