27. mart 2024 15:58

Poljski farmeri nastavljaju da blokiraju tri punkta na granici sa Ukrajinom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poljski farmeri nastavljaju da blokiraju tri punkta na granici sa Ukrajinom

Foto: Shutterstock.com/bieszczady_wildlife, ilustracija

KIJEV - Poljski farmeri nastavljaju blokadu ukrajinsko-poljske granice na punktovima „Jagodin“, „Rava-Ruska“ i „Ugriniv“ saopštio je danas portparol Ukrajinske granične službe (DPSU) Andrij Demčenko.

„Poslednjih dana poljski farmeri su blokirali samo tri pravca. Ranije su svoje akcije izveli na šest. Punktovi "Krakivec", "Šegini" i "Ustilug" su deblokirani. Sada je intenzivan saobraćaj u oba smera – i prema Ukrajini i prema Poljskoj. A nastavljaju da blokiraju pravce kontrolnih punktova „Jagodin“, „Rava-Ruska“ i „Ugriniv“", naveo je Demčenko, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, u pravcu graničnih prelaza „Jagodin“ i „Rava Ruska“ poljski poljoprivrednici ne dozvoljavaju da teretna vozila iz Ukrajine ulaze u Poljsku.

"Danas smo od poljskih kolega dobili informaciju da u pravcu 'Ugrinov' farmeri planiraju da dozvole ulazak u Poljsku za samo jedan kamion i ulazak tri kamiona svakih šest sati u Ukrajinu. To je, zapravo, značajno smanjenje mogućnosti prelaska granice kamionima i na ovom punktu, a praktično je blokiran i saobraćaj u pravcu Poljske“, rekao je Demčenko.

Prema njegovim rečima, ukupno je od jutros oko 300 kamiona u redovima na ova tri punkta.

„Najveći je ispred Jagodina, ali imamo redove i ispred tri ranije deblokirana punkta – Krakovec, Šiginji i Ustilug, jer zbog činjenice da je deo punktova blokiran, kamioni takođe aktivno koriste one pravce koji nisu blokirani. Najveći red je ispred Krakovca - reč je o oko 700 kamiona. Ispred Šiginji je oko 400“, naveo je portparol.

Odgovarajući na pitanje da li poljski farmeri planiraju da prestanu sa blokadom granice tokom uskršnjih praznika, portparol je rekao da ukrajinska strana nije dobila takve informacije od poljskih kolega.

Sutra će biti održan međuvladin sastanak Ukrajine i Poljske na kojem će strane izneti zajednički stav o deblokadi granice.