12. jul 2023 07:21

Nemačka istraga sabotaže na Severnom toku pronašla tragove eksploziva na jahti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemačka istraga sabotaže na Severnom toku pronašla tragove eksploziva na jahti

Foto: Shutterstock.com/apprenticebk, ilustracija

BERLIN - Nemačka je pronašla tragove podmorskog eksploziva u uzorcima uzetim sa jahte za koju se sumnja da je "možda korišćena za transport eksploziva" u sabotaži na gasovodu Severni tok, saopšteno je u pismu koje je ta zemlja zajedno sa Švedskom i Danskom uputila Savetu bezbednosti UN

Serija do sada neobjašnjenih eksplozija prekinula je gasovode Severni tok 1 i 2 koji povezuju Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora prošlog septembra, u ekskluzivnim ekonomskim zonama Nemačke, Švedske i Danske.

Svaka od njih vodi odvojenu istragu i poslala je najnovije informacije, u koje je uvid imao Rojters, uoči sastanka 15-članog Saveta bezbednosti u utorak na zahtev Rusije, koja tvrdi da nije obaveštavana o toku istraga.

„Nijedna istraga nije završena i za sada se još ne može reći kada će biti okončane. Priroda akata sabotaže je bez presedana, a istrage su složene“, napisali su Nemačka, Švedska i Danska u zajedničkom pismu u kome su ažurirane informacije o istrazi.

U zajedničkom pismu se navodi da Nemačka istražuje "sumnjivi zakup jedrilice " koja je iznajmljena na način da "sakrije identitet pravog zakupca".

Nemačka još ispituje precizan kurs plovila.

„Sumnja se da je ovo plovilo možda korišćeno za transport eksploziva koji je eksplodirao na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2. U uzorcima uzetim sa plovila tokom istrage pronađeni su tragovi podmorskog eksploziva", navodi se u izveštaju nemačke istrage.

Dodaje se da je „prema procenama stručnjaka moguće da su obučeni ronioci mogli da zakače eksploziv na mestima gde je došlo do oštećenja gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2, koji su položeni na morsko dno na dubini od oko 70 do 80 metara".

„U ovom trenutku nije moguće pouzdano utvrditi identitet počinilaca i njihove motive, posebno u vezi sa pitanjem da li je incidentom upravljala država ili akter u ime države“, navodi se u pismu izveštaju o istrazi Nemačke.

Moskva tvrdi da iza eksplozija stoji Zapad, a zapadne vlade negiraju umešanost, kao i Ukrajina, koja se bori protiv ruske agresije nakon napada Moskve u februaru 2022., prenosi Rojters.