23. novembar 2023 19:14

Njujork: Propalestinski demonstranti nakratko prekinuli paradu za Dan zahvalnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Njujork: Propalestinski demonstranti nakratko prekinuli paradu za Dan zahvalnosti

Foto: AP Photo/Andres Kudacki

NJUJORK - Policija u Njujorku privela je nekoliko propalestinskih demonstranata koji su danas nakratko prekinuli tradicionalnu godišnju Mejsis (Macy's) paradu za Dan zahvalnosti.

Oko 30 demonstranata je preskočilo barikade, istrčalo na ulicu i očigledno se "zalepilo za Šestu aveniju", koja je deo paradne rute.

Nekoliko je ležalo nepomično na zemlji dok su ostali hodali oko njih polivajući ih lažnom krvlju uz povike "Slobodna Palestina! Od reke do mora, Palestina će biti slobodna!", prenosi Njujork post.

Protest je bio usmeren na kritiku podrške SAD Izraelu, a demonstranti su uzvikivali: "Sloboda za Palestinu i klimu", povezujući krizu na Bliskom istoku sa klimatskim promenama.

Mnogi od njih nosili su bele kombinezone sa natpisom „Stop genocidu“ i transparent „Genocid onda, Genocid sada“.

Dok su policajci pokušavali da pomere grupu, jedan od demonstranata je rekao: „Zalepljen sam i ne mogu da ustanem. Potreban nam je prekid vatre“, rekao je on i poručio da Palestinci zaslužuju da se vrate u zemlju svojih predaka.

Policija Njujorka je saopštila da je "nekoliko" demonstranata privedeno, ali nije navela tačan broj.

Parada je zaustavljena nekoliko minuta dok je policija reagovala na incident, ali je potom nastavljena.

Svake godine na Dan zahvalnosti, svakog četvrtog četvrtka u novembru, u Njujorku se organizuje parada čiji je glavni organizator od 1924. godine lanac prodavnica igračaka "Mejsi".

Zaštitini znak parade su ogromni baloni, koji su najčešće replike poznatih likovi iz crtanih filmova.