12. decembar 2023 13:38

Španska policija zaplenila 7,5 tona kokaina, uhapšeno 20 osoba sa Balkana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Španska policija zaplenila 7,5 tona kokaina, uhapšeno 20 osoba sa Balkana

Foto: Shutterstock.com/Couperfield, ilustracija

MADRID - Španska policija saopštila je danas da je zaplenila 7,5 tona kokaina iz Južne Amerike u severozapadnoj luci u Vigu, a koji je bio skriven u smrznutoj tunjevini koja je trebalo da bude distribuirana širom Evrope.

U akciji je uhapšeno i 20 osoba koji pripadaju dvema organizacijama sa Balkana, što je, kako se navodi, ''veliki udarac'' jednoj od najsnažnijih distributivnijih mreža u Evropi, prenosi Rojters

Policija navodi da je to najveća količina koja je ikad zaplenjena u Galiciji, atlantskom regionu Španije koji su krijumčari decenijama unazad koristili za distribuiranje droge u Evropu.

Krijumčarska mreža osnovala je kompaniju za uvoz i trgovinu smrznutom robom iz raznih delova sveta, kao i za ulaganje u nekretnine, i koristila je kao paravan za šverc droge.

Španska policija je tokom višemesečnog nadzora kompanije utvrdila da firma prikriva umešanost u krijumčarenje droge slanjem velikog broja kontejnera sa oznakama raznih kompanija iz celog sveta u druge luke na Iberijskom poluostrvu.

Policija je zaplenila i 3.5 tona kokaina skrivenog u transportnim kontejnerima u luci u Valensiji.