21. januar 2024 08:49

Kolumbija: Policija pronašla 2,6 tona kokaina u tovaru banana namenjenog balkanskom narko-kartelu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kolumbija: Policija pronašla 2,6 tona kokaina u tovaru banana namenjenog balkanskom narko-kartelu

Foto: Shutterstock.com/Couperfield, ilustracija

MEDELJIN - Kolumbijska policija pronašla je 2,6 tona kokaina u tovaru banana, preneli su danas mediji u toj zemlji.

Policijski general Vilijan Rene Salamanka potvrdio je zaplenu 2.600 kilograma čistog kokaina, prenosi portal El Tiempo, navodeći da je moguće da je droga bila namenjena balkanskom narko-kartelu.

Prema izvorima iz policije, prva akcija i zaplena droge dogodila se tokom pregleda teretnih kontejnera koji su se nalazili u lučkom gradiću Santa Marta i u kojima su bile banane, a koji su trebali da budu prevezeni u Holandiju.

Nakon preliminarnih hemijskih analiza, utvrđeno je da se u teretu nalazio kokain-hidroklorid neto težine 2.397 kilograma.

U drugoj policijskoj akciji u luci, pregledom tereta banana koji je kao krajnje odredište imao luku Antverpen u Belgiji, otkriveno je i zaplenjeno još 196 kilograma kokaina.

Kompanija koja je zadužila pošiljku sa sakrivenim kokainom sarađivala je sa policijom i pružila pomoć kako bi se utvrdilo ko je mogao da ubaci kokain u pošiljku.

Policija ne isključuje mogućnost da je ova pošiljka kokaina visoke čistoće bila namenjena tzv. balkanskom kartelu, navodi portal.