1. april 2024 13:12

Obustavljena potraga za rudarima rudnika Pionir u Amurskoj oblasti u Rusiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obustavljena potraga za rudarima rudnika Pionir u Amurskoj oblasti u Rusiji

Foto: Shutterstock.com/Maxim Gutsal, ilustracija

MOSKVA - Akcija spasavanja 13 rudara koji su pre dve nedelje ostali zarobljeni u jami nakon urušavanja svoda rudnika, zvanično je završena zbog opasnosti od novih urušavanja i na osnovu podataka prikupljenih analizom bušotina, saopštila je uprava rudnika Pionir u Amurskoj oblasti, preneli su danas ruski mediji.

"Dana 1. aprila doneta je odluka o prekidu spasilačke operacije u rudniku Pionir. Rezultati prikupljeni analizom bušotina pokazali su da su mesta na kojima bi mogli da budu rudari ispunjena stenskom masom, glinom, ledom i vodom", navodi se u saoštenju, prenosi agencija Interfaks.

Ukazuje se da je rizik povezan sa verovatnoćom ponovnog urušavanja stenskih masa i plavljenja podzemnih jama rudnika i bojazni da bi se mogla urušiti bočna jama u zapremini većoj od 200 hiljada kubnih metara.

"Ostaje opasnost od proboja stenske mase i vode koja se akumulira u jami. U ovom trenutku je nemoguće ispumpati je zbog opasnosti po živote stručnjaka", saopštila je uprava rudnika Pionir.

Odluku o obustavi potraga doneo je načelnik službe za reagovanja na nesreće na osnovu preporuka tehničkog saveta, u kome su bili predstavnici tri specijalizovana projektna instituta, rudnika Pionir, ruskog ministarstva za vanredne situacije i pripadnici specijalizovane službe ruske vojske.