2. april 2024 16:31

Rusija: Za 24 sata oboreno 195 ukrajinskih dronova i 41 raketa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija: Za 24 sata oboreno 195 ukrajinskih dronova i 41 raketa

Foto: Shutterstock.com/andrey_l, ilustracija

MOSKVA - Ruska vojska je u jednom danu oborila 195 ukrajinskih dronova, a uništila je i radionicu za proizvodnju i održavanje dronova Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

''U jednom danu PVO sistemi su oborili 195 ukrajinskih bespilotnih letelica i 41 raketu iz višestrukih raketnih sistema HIMARS i Vampir", navodi se u saopštenju.

Prema navodima vojne i operativno-taktičke avijacije, raketnih snaga i artiljerije ruske vojske uništeno je ukrajinsko skladište avijacionog naoružanja, radionica za proizvodnju i održavanje dronova, kao i vojna oprema ukrajinske vojske u 152. okruga.

Iz ruskog Ministarstva odbrane dodato je da su u ovim okruzima takođe eliminisane trupe Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Interfaks.

''Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je: 581 avion, 270 helikoptera, 18.374 bespilotne letelice, 495 protivvazdušnih raketnih sistema, 15.680 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.261 višestruko borbeno vozilo, lansirni raketni sistemi 8.629 topova i minobacača terenske artiljerije, kao i 20.530 jedinica specijalnih vojnih vozila", poručilo je ministarstvo.

Ukrajina: U ruskom napadu oštećena energetska infrastruktura u Kirovogradskoj oblasti

U noćašnjem napadu ruskih dronova oštećen je objekat energetske infrastrukture u Kirovogradskoj oblasti, saopštila je ukrajinska vojska.

Kako je navedeno, ruske snage su sa juga lansirale dronove kamikaze tipa Šahed-131/136, a meta je bila energetska infrastruktura Dnjepropetrovske i Kirovogradske oblasti, prenosi Ukrinform.

U Dnjepru su odjeknule eksplozije, a u nizu regiona Ukrajine objavljena je vazdušna opasnost.

Jedinice ukrajinske PVO uništile su devet od deset lansiranih ruskih dronova, saopštio je komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

Ukrajina tvrdi da je uništila ruski proizvodni pogon za sklapanje dronova

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine tvrdi da su ukrajinske snage u napadu dronovima uništile proizvodni pogon u ruskoj republici Tatarstan u kojem se sklapaju dronovi.

"Napadnuta je fabrika za sklapanje dronova kamikaza Šahed. Rusi ih označavaju kao Geranijum-2", rekao je pripadnik obaveštajnih službi za Ukrinform.

Pres služba šefa Tatarstana Rustama Minihanova saopštila je da u tom napadu niko nije povređen i da tehnološki proces preduzeća nije narušen, prenosi TASS. U drugom napadu na zgradu studentskog doma u specijalnoj ekonomskoj zoni Alabuga povređeno je sedam studenata obrazovnog centra "Alabuga politeh". Oni su zadobili lakše ili umerene povrede, a troje od njih je hospitalizovano, navodi agencija.