26. januar 2023 19:07

SAD zabrinute zbog civilnih žrtava u izraelskoj raciji na Zapadnoj obali

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD zabrinute zbog civilnih žrtava u izraelskoj raciji na Zapadnoj obali

Foto: Shutterstock.com/Bumble Dee, ilustracija

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države tražile su informacije od Izraela nakon ubistva civila tokom današnje racije izraelskih snaga na Zapadnoj obali, u izbegličkom kampu Dženin, rekla je najviša zvaničnica Stejt departmenta za Bliski istok Barbara Lif.

Uoči putovanja u region državnog sekretara Entonija Blinkena američki zvaničnici su zatražili objašnjenje u vezi sa incidentom izrazivši žaljenje zbog civilnih žrtava, preneo je Rojters.

Izraelske snage tokom racije u izbegličkom kampu ubile su najmanje devetoro ljudi, među kojima i 60-godišnju ženu, dok je mnogo Palestinaca ranjeno, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Prema palestinskim izvorima ranjeno je najmanje 16 ljudi.

Izraelska vojska je potvrdila da je danas izvela operaciju u oblasti na Zapadnoj obali, ali nije iznela bilo kakve dodatne detalje.

Izrael je počeo sa čestim racijama na Zapadnoj obali u proleće prošle godine, reagujući na niz palestinskih atentata u izraelskim gradovima, u kojima je stradalo 19 ljudi.

Cilj racija na Zapadnoj obali je, prema navodima Izraela, razbijanje mreže palestinskih militanata i sprečavanje budućih napada u izraelskim gradovima.