28. januar 2023 11:47

SAD optužile tri osobe za pokušaj ubistva američko-iranske novinarke

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD optužile tri osobe za pokušaj ubistva američko-iranske novinarke

Foto: Shutterstock.com/wellphoto, ilustracija

VAŠINGTON - Američki federalni istražitelji optužili su tri člana istočnoevropske kriminalne organizacije povezane sa iranskom vladom, za kovanje zavere da ubiju američku novinarku i aktivistkinju iranskog porekla, saopštio je ministar pravosuđa Merik Garland.

Rafat Amirov, Polad Omarov i Kalid Mehdijev optuženi su da su plaćeni za ubistvo i pranje novca zbog uloge u zaveri iza koje stoji Teheran, ističe se u saopštenju ministarstva pravosuđa, preneo je Glas Amerike.

"Žrtva je pisala o slučajevima kršenja ljudskih prava od strane vlade Irana, o diskriminaciji žena, suzbijanju demokratskog učešća i izražavanja, proizvoljnim hapšenjiima, torturi i pogubljenjima", naveo je Garland.

U saopštenju nije navedeno ime navodne mete zavere, ali Mehdijev je uhapšen prošle godine u Njujorku zbog držanja puške ispred kuće novinarke Masihe Alinedžad u Bruklinu, dugogodišnje kritičarke iranskih zakona o pokrivanju glave, koja je promovisala na društvenim mrežama video snimke žena koje krše te zakone.

Alinedžad, koja živi u egzilu u Njujorku i saradnica je Glasa Amerike, potvrdila je za AP da je ona bila meta.

“Nisam uplašena. Iranski režim misli da će pokušajem ubistva ućutkati mene ili ostale žene. Međutim, samo me jačaju, čine još moćnijom da se borim za demokratiju i dam glas hrabrim ženama suočenim sa oružjem i mecima na ulicama da bi se oslobodile Islamske republike", rekla je Alinedžad za AP po objavljivanju optužnice.

Mehdijev se izjasnio da nije kriv za posedovanje vatrenog oružja sa izbrisanim serijskim brojem. On se nalazi u pritvornom centru u Bruklinu, u Njujorku, gde čeka suđenje. Misija Irana pri Ujedinjenim Nacijama nije odgovorila na zahtev agencije Rojters za komentar.

Američki tužioci su prošle godine optužili trojicu Iranaca da su kao navodni operativci obaveštajne službe Teherana kovali zaveru za otmicu novinara i aktiviste iz Njujorka.

Garland je rekao da je žrtva pokušaja atentata i pokušaja otmice ista osoba.

Nakon neuspešnog pokušaja otmice 2021. godine, Amirov - koji ima prebivalište u Iranu - poslao je informacije o meti Omarovu, sa prebivalištem u Češkoj i Sloveniji, saopštili su tužioci.

Omarov je zatim poslao te detalje Mehdijevu, koji je živeo u Jonkersu u Njujorku.

Amirov i Omarov su zatim organizovali da Mehdijjev dobije 30.000 dolara u kešu, čime je kupio pušku i municiju. Zatim je nekoliko dana obilazio komšiluk mete u julu 2022. godine, ali je zaustavljen zbog saobraćajnog prekršaja i uhapšen kada je policija pronašla oružje, naveli su tužioci.

Amirov je uhapšen van SAD, rekao je Garland.

U četvrtak je predat Americi i izjasnio se da nije kriv pred sudom na Menhetnu. Određen mu je pritvor bez prava na kauciju.

Omarov je uhapšen u Češkoj Republici ranije ovog meseca, a Sjedinjene Države traže njegovo izručenje.

SAD su 2011. godine uhapsile jednog muškarca za kojeg se tvrdilo da je povezan sa iranskom zaverom za atentat na tadašnjeg ambasadora Saudijske Arabije u Vašingtonu, u restoranu koji je tada redovno posećivao u prestonici.

Vašington optužuje Teheran da podržava terorizam i razvija nuklearno oružje, što iranske vlasti negiraju.