21. februar 2023 16:11

Bivši danski ministar odbrane Frederiksen optužen da je odavao državne tajne

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bivši danski ministar odbrane Frederiksen optužen da je odavao državne tajne

Foto: Shutterstock.com/ARMMY PICCA, ilustracija

KOPENHAGEN - Bivši danski ministar odbrane Klaus Hjort Frederiksen izjavio je danas da ga je javni tužilac te zemlje zvanično optužio za odavanje visoko poverljivih fržavnih tajni.

Rojters podseća da je Frederiksen, koji je obavljao dužnost ministra odbrane od 016. do 2019. godine, optužen po retko korišćenom delu krivičnog zakona koji predviđa maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora.

O saopštenju tužioca se ne navode precizne optužbe, ali se navodi da je okrivljeni ''u više slučajeva odavao državne tajne''.

Nakon što se prošle godine suočio sa preliminarnim optužbama, Frederiksen je lokalnim medijima sugerisao da su one zasnovane na njegovim javnim izjavama o sporazumu o tajnom nadzoru između Danske i američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), prenosi Rojters.

Ovaj slučaj ogolio je obaveštajni skandal koji je uzburkao Dansku, a uključuje i otkriće da je NSA prisluškivala Danske telefone kako bi špijunirala visoke zvaničnike susednih zemalja.

''Opšte je poznato od 2013. da ova saradnja postoji. Ko ju je otkrio? Bili su to sami Amerikanci, jer je Edvard Snouden objavio dokumente NSA'', rekao je Frederiksen.

Njegova zaštita od krivičnog gonjenja zbog poslaničkog imuniteta ukinuta je nakon što se nije kandidovao za reizbor u novembru.