6. decembar 2022 18:15

Šarl Mišel: Istorijski sastanak sa Zapadnim Balkanom

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šarl Mišel: Istorijski sastanak sa Zapadnim Balkanom

Foto: AP/Andreea Alexandru

TIRANA - Predsednik Saveta EU Šarl Mišel je danas, na kraju samita EU Zapadni Balkan u Tirani izjavio da je ovaj samit istorijski kao i da je to sastanak na kome se piše istorija zbog toga što se prvi put odrzzao na Zapadnom Balkanu.

„Ovaj sastanak je važan zbog toga što donosi važne konkretne angažmane na putu integracije“, rekao je on na zajednicckoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropkse komisije Ursulom fon der Lajen i premijerom Albanije Edijem Ramom.

„Duboko verujem da će naša deca imati bezbedniju i prosperitetnu budućnost sa Zapadnim Balkanom u EU. Ta zajednička uverenost nas je sakupila ovde da bi radili na zajedničkim projektima“, izjavio je Mišel.

 

O prijavi Prištine za članstvo u EU kada zvanično stigne

Šarl Mišel je rekao danas u Tirani da che Savet pitanje prijave tzv. Kosova za cclanostvo u EU razmatrati kada prijava bude zvaniccno podneta.

On je na konferenciji za novinare posle Samita EU-ZB potvrdio da je predsednica privremnih prisstinskih institucija Vljosa Osmani danas prenela tu informaciju.

"Kada ta aplikacija bude formalno podneta, Savet Unije je taj koji treba da se bavi ovom inicijativom“, rekao je Missel odgovarajuchi na novinarsko pitanje. Osmani je jutros uocci poccetka Samita u Tirani rekla da će Priština podneti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji do kraja godine. "Danas ću da najavim EU liderima da ćemo da podnesemo aplikaciju za članstvo u EU do kraja ove godine", kazala je Osmani.