1. mart 2023 07:59

Glavni tužilac MKS u Ukrajini najavio istragu o napadima na infrastrukturu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Glavni tužilac MKS u Ukrajini najavio istragu o napadima na infrastrukturu

Foto: Shutterstock.com/Proxima Studio, ilustracija

VIŠHOROD, Ukrajina - Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan boravio je u Ukrajini kako bi istražio ruske raketne napade na elektroenergetsku mrežu i drugu infrastrukturu.

"Jasno vidimo obrazac u smislu broja, obima i širine napada na električne mreže Ukrajine i moramo da pogledamo zašto se to dešava, odnosno da li su to legitimne mete ili ne", rekao je juče Kan, prenosi Rojters.

On je razgovarao s malom grupom novinara ispred teško oštećenog stambenog bloka u gradu Višgorodu, severno od Kijeva, gde je ruska raketa pala krajem novembra, kada je ubijeno osam civila i ranjeno više osoba.

"Moramo da saznamo koji je obrazac u pitanju, jer to nisu izolovane pojave".

Kan, koji se prethodno sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, rekao je da MKS još nije izdao nijedan nalog za hapšenje nakon godinu dana rada u Ukrajini.

Na pitanje da li taj proces teče previše sporo, istakao je da "ljudi ne žele Pirovu pobedu".

Do sada je prijavljeno je više od 70.000 navodnih ratnih zločina, od kojih će velika većina biti rešavana pred domaćim sudovima.

MKS u Hagu ima jurisdikciju da procesuira ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid na teritoriji Ukrajine koje su počinile obe strane, a očekuje se da će se fokusirati na osumnjičene visokog profila.

Izgradnja takvih slučajeva mogla bi potrajati godinama.

Rusija navodi da su raketni napadi koje izvodi na infrastrukturu legitimni udari koji za cilj imaju slabljenje neprijateljske vojske.

Prema Ženevskim konvencijama i dodatnim protokolima koje su oblikovali međunarodni sudovi, strane uključene u vojni sukob moraju da prave razliku između civilnih objekata i vojnih ciljeva, a napadi na civilne objekte su zabranjeni.