4. mart 2023 10:55

Ruska vojska izvodi udare po putevima iz Bahmuta sa ciljem opkoljavanja grada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ruska vojska izvodi udare po putevima iz Bahmuta sa ciljem opkoljavanja grada

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

KIJEV - Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas u svom redovnom izveštaju da su ukrajinske snage koje brane Bahmut pod ogromnim, rastućim pritiskom ruskih snaga i konstatovalo da se žestoke borbe vode u samom gradu i njegovoj okolini.

Ukrajina pojačava odbranu Bahmuta svojim elitnim jedinicama, ali redovna ruska vojska i jedinice Vagnera napreduju na severnom predgradju ovog grada, navodi se u saopštenju, objavljenom na tviteru, prenosi Rojters.

U poslednjih 36 sati uništena su dva važna mosta u Bahmutu, od kojih je za Ukrajinu ključan most prema Časovom Jaru koji je omogućavao snabdevanje njenih jedinica, dodaje se u saopštenju.

Zamenik gradonačenika: Ulične borbe u Bahmutu, grad skoro uništen

Zamenik gradonačelnika Bahmuta Oleksandr Marčenko izjavio je da se u tom gradu vode ulične borbe između ukrajinskih i ruskih snaga, dodajući da ruske snage još nisu preuzele kontrolu nad gradom. Marčenko je za BBC rekao da je jedini cilj ruskih snaga, kako je naveo, "ubijanje ljudi i genocid nad ukrajinskim narodom", dodajući da je taktika koju Rusi koriste taktika "spržene zemlje". "Oni žele da unište Bakhmut, oni žele da unište grad ... i iskreno ne mogu da razumem zašto to rade", dodao je Marčenko.

Nije mogao da kaže koliko civila ima u gradu, ali je dodao da veruje da ih je otprilike 4.000 ili 4.500. Prema njegovim rečima, oni koji su u Bahmutu žive u skloništima, bez vode, gasa i struje. Marčenko je rekao da je Bahmut skoro uništen i da nema nijedne zgrade koja je ostala netaknuta.

Vlasnik ruske privatne vojske Vagner, Jevgenij Prigožin, ranije je rekao da je grad skoro potpuno okružen i da je samo još jedan put otvoren za ukrajinske trupe. Bahmut je važno saobraćajno čvorište preko kojeg se snabdevaju ukrajinske trupe na istoku zemlje.

Ruska vojska izvodi udare po putevima iz Bahmuta sa ciljem opkoljavanja grada

Ruska artiljerija izvodi udare po putevima iz Bahmuta, sa ciljem da završi opkoljavanje ovog grada na istoku Ukrajine. Rojters je primetio intenzivno rusko granatiranje puteva koji vode zapadno od Bahmuta, što je, kako navodi, očigledan pokušaj da se blokira pristup ukrajinskim snagama u i iz grada. Most u susednom gradu Hromove oštećen je u ruskom tenkovskom granatiranju, preneo je britanski list "Gardijan".

Ukrajinski vojnici su radili na popravci oštećenih puteva, a više vojnika je krenulo ka liniji fronta, što je znak da Ukrajina još nije spremna da se odrekne grada, navela je agencija. Na zapadu, Ukrajinci su kopali nove rovove za odbrambene položaje. Komandant kopnenih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski posetio je juče Bahmut da bi ga lokalni komandanti obavestili o tome kako da se pojača odbrambeni kapacitet snaga na liniji fronta.

Denis Jaroslavski, komandant jedinice ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je za TV Espreso da je delovima pojedinih jedinica naređeno da se prebace na sigurnije položaje, opisujući situaciju u petak kao klanicu na obe strane.