7. mart 2023 07:36

Kineski ministar spoljnih poslova: Rat u Ukrajini vodi "nevidljiva ruka" koja se zalaže za nastavak sukoba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kineski ministar spoljnih poslova: Rat u Ukrajini vodi "nevidljiva ruka" koja se zalaže za nastavak sukoba

Foto: Adek Berry/Pool Photo via AP/Adek Berry

PEKING - Čini se da ukrajinsku krizu vodi neka "nevidljiva ruka" koja se zalaže za odugovlačenje i eskalaciju sukoba, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang.

"Nevidljiva ruka koristi ukrajinsku krizu u cilju određenih geopolitičkih agendi. Sukob, sankcije i pritisci neće rešiti problem. Proces mirovnih pregovora treba da počne što je pre moguće uz poštovanje legitimnih bezbednosnih problema svih strana", rekao je Ćin novinarima na marginama godišnjeg zasedanja parlamenta u Pekingu, prenosi AP.

Kineski ministar je takođe saopštio da njegova zemlja nije isporučivala oružje ni jednoj strani u ukrajinskom sukobu, u trenutku kada američki zvaničnici govore o neodređenim "posledicama" po Peking, ako pošalje pomoć u naoružanju Rusiji.

"Nismo u sukobu i ne obezbeđujemo oružje ni jednoj strani. Dakle, na osnovu čega diskusija o krivici, sankcijama i pretnjama Kini? Ovo je apsolutno neprihvatljivo", naglasio je Ćin.

On je dodao da je politika Vašingtona prema Kini „potpuno odstupila od racionalnog i zdravog puta“, prenosi AP.

"Ako SAD ne pritisnu kočnicu, već nastave da idu pogrešnim putem, nikakva zaštitna barijera ne može sprečiti iskakanje iz šina i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije“, rekao je kineski ministar .

Ćin je dodao da je "takvo rivalastvo bezobzirno kockanje, pri čemu su ulozi fundamentalni interesi dva naroda, pa čak i budućnost čovečanstva".

Nakon što je kratko služio kao ambasador u Vašingtonu, Ćin je krajem decembra imenovan za ministra spoljnih poslova, što je niža funkcija od one koju vrši direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) Vang Ji, navodi AP.

On je na konferenciji za štampu ponovio kritike na račun nedavnog obaranja navodnog kineskog špijunskog balona iznad istočne obale SAD, i saopštio da je ta incident "uzrokovan višom silom" i da je Vašington "preterano reagovao, zloupotrebio silu i dramatizovao situaciju, stvarajući diplomatsku krizu koja se mogla izbeći".

U delu obraćanja koje se odnosi na Tajvan, ostrvo koje Peking smatra svojom teritorijom, Ćin je ovo pitanje nazvao prvom crvenom linijom koja se ne sme preći u odnosima SAD i Kine, navodi AP.